Skärmdubblering på iPhone, iPad eller iPod touch.

Skärmdubblering på iPhone, iPad eller iPod touch.

Strömma innehåll till din Apple TV eller en annan AirPlay-kompatibel enhet eller dubblera hela skärmen från din iOS-enhet. Du kanske har hört talas om Airplay utan att egentligen veta vad det är eller hur det fungerar.

Vad är Airplay?

Airplay är den omdöpta versionen av Airtunes. Airplay är Apples teknik för att stream film och musik helt trådlöst. Du behöver alltså bara ha din surfplatta eller smartphone, MAC eller en Windows-dator samt en Airplay-mottagare som du köper i teknikbutiker som Komplett, Elgiganten eller CDON.com t.ex. Med hjälp av mottagaren kan man skicka media från en annan iOS-enhet.

Så funkar en Airplay

AirPlay fungerar via WiFi och kopplar ihop AirPlay-kompatibla enheter, så att du kan strömma trådlöst på musik bland annat. Det finns två typer av mottagare: en AirPlay-högtalare (som nu innehåller HomePod) eller en Apple TV. Airplay-mottagaren och den enhet som skickar media, måste därför befinna sig på samma WiFi-nätverk. Man kan ha flera mottagare i samma nätverk och ge dem speciella namn för att hålla reda på dem. Du kan faktiskt också använda Airplay för PC om du laddar ned PC-versionen på din dator. Vill du förlänga din skärm eller spegla den, är Airplay ett utmärkt hjälpmedel.

Vad behövs för att installera Airplay?

Som vi ovan har beskrivit, behövs en Airplay-mottagare och en enhet som skickar media. Det kan röra sig t.ex. om en iPhone, en Ipad eller Ipod med iOS 4.2 installerat som minst. En MAC måste minst ha iOS 10.2 och för att använda en Apple-TV krävs minst generation 2 om det är filmer du vill streama. För att strömma ljud kan du köpa till en högtalare som har stöd för Airplay. Sedan är det bara att skicka till de olika enheterna, förutsatt att alla har Airplay-stöd, vilket också är inbyggt numera i många enheter. Ibland måste en Airport Express köpas till, vilket är en trådlös router som gör att du kan strömma även tunga material eller förlänga nätverket.

Få hjälp med Airplay

När det är dags att koppla upp alla prylar, så måste du först se till att alla har stöd av samma WiFi-nätverk eller en Airport Express. Kolla att Airplay är aktiverat i din telefon eller att ikonen kommer upp på din dator eller Apple-TV. När du sedan strömmar materialet, klickar du bara på Airplay-ikonen och väljer den enhet som materialet ska strömmas till.

Hur ser framtiden ut med Airplay?

Utvecklingen kommer gå framåt och Airplay kommer att bli ännu mer robust och snabbare. Förhoppningsvis ska man i framtiden även unna skicka material med längre räckvidd än det egna hemmet. Med nya Airplay 2 är ljudfunktionen bättre och kan justeras separat i olika rum eller synkas perfekt till hela husets enheter. Dock måste de gamla prylarna ibland ersättas med nya för att stödjas av Airplay 2.

Det här kan du spela upp via AirPlay

  • Du kan spela upp bilder och videor via AirPlay från en iOS-enhet till en Apple TV.
  • Du kan spela upp musik via AirPlay från en iOS-enhet till en Apple TV, AirPort Express eller AirPlay-kompatibla högtalare.
  • Du kan dela din skärm från en iOS-enhet till en Apple TV.

Läs mer på Apples support hemsida.

Hjälp med skärmdubblering? Smartify hjälper dig med det mesta

Vi hjälper dig via mail eller telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Strömma innehåll till din Apple TV eller en annan AirPlay-kompatibel enhet eller dubblera hela skärmen från din iOS-enhet.

Strömma innehåll till din Apple TV eller en annan AirPlay-kompatibel enhet eller dubblera hela skärmen från din iOS-enhet.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar