Vinsten med ett bättre WiFi-nät

Vinsten med ett bättre WiFi-nät

Tappar du kontakten med routern när du går in i ett visst rum? Tar det evigheter att ladda en hemsida eller bilder? Buffrar videoklipp i en evighet?

Det behöver inte vara så och oftast är det enklaste sättet att få ett bättre internet att justera upp sitt wifi och sin router. BBG är experter på att optimera Wifi, och våra Smartifytekniker  har utfört flest nätverksrelaterade uppdrag av alla hemtekniker i Sverige. Vi vet hur man optimerar och kan snabba upp ditt trådlösa nätverk så du får ut all kraft och fart ur ditt ditt bredbandsabonnemang.

Din Smartifytekniker optimerar och snabbar upp befintlig utrustning så mycket som möjligt, och krävs ny utrustning för att få bättre WiFi kommer vi gärna på konsultationsuppdrag för att du ska få rätt produkter för just ditt hem. När allt väl finns på plats gör vi ett återbesök och installerar allt på ett korrekt sätt.

Så hur hjälper Smartify dig optimera ditt trådlösa nätverk för bästa möjliga prestanda?

Steg 1 är att välja den bästa platsen för routern

Det första vi gör är att titta på routerns placering. Visserligen har de flesta en för gammal router men placeringen är det första vi tittar på. Du vill ha din router så centralt som möjligt för att dess signaler ska nå maximal yta och ge ett bra wifi. I många hus och lägenheter är det svårt att placera en router i mitten av hemmet både med tanke på hur hemmet är byggt och hur routern ser ut.Vem vill ha en färggrann stor sak med antenner och sladdar mitt i hallen eller på soffbordet? I många fall sitter den centrala internetdosan i hallen i vardagsrummet och det kan bli aktuellt att dra en kabellist fram till en bättre plats. Alternativet som dykt upp på senare tid är homeplugs och meshsystem. Homeplugs skickar nätverkssignalen i elledningarna medan meschnätverken är mindre och snyggare enheter med dolda antenner som förlänger wifisignalen till alla ytor i huset eller lägenheten.

Den yta som din router täcker beror främst på hur höga hastigheter du förväntar dig överallt hemma, och vilket frekvensband du väljer för ditt Wifi.

Vi väljer rätt frekvensband – 2,4 GHz eller 5 GHz?

Wifi är svaga radiosignaler efter en viss våglängd. Korta våglängder gör att vågen inte når så långt men den har plats med mycket inom den yta den täcker. Längre våglängder når längre men kan inte bära med sig så mycket. Frekvensen berättar om våglängden är kort eller lång och för Wifi används oftast 2,4 GHz och 5 GHz där 2,4 Ghz når längre men bär med sig mindre och 5 Ghz når kortare men kan bära mer data.Den lägre frekvensen, 2,4 GHz, passar dig som söker en stabil signal även en bra bit från din router och vill slippa lägga pengar på räckviddsförlängare. 2,4 GHz frekvensen ger oftast runt 20-40mb/s eller maximalt 75 Mb/s under perfekta förhållanden när du står bredvid routern.

Dina grannar kan orsaka ditt wifi-problem

2,4 GHz-bandet är tretton olika kanaler av frekvenser från 2,4 GHz till 2,472 GHz. En router som använder 2,4 GHz-bandet tar upp fyra kanaler. Det innebär att om fler än tre routrar finns inom räckhåll från varandra så stör de varandra samtidigt som de störs av microugnar och annat. När man optimerar din Wifi så tittar din Smartifytekniker över hur det ser ut med störningar och om det finns lediga kanaler.

5 GHz är inget som störs av grannen

5 GHz-bandet har inte detta problem eftersom det har så kort räckvidd plus att det har tillgång till många fler kanaler. 5 GHz passar dig som vill att det ska gå fort, inte bor så stort eller kan tänka dig investera i räckviddsförlängare för wifi. 5 GHz täcker i bästa fall 60 kvadratmeter. Om du vill kunna nå hastigheter runt 100 Mb/s eller mer i ditt Wifi så ska du välja 5Ghz bandet och säkra din täckning med flera accesspunkter, antingen via Homeplugs eller wifi-repeaters.Alla har egentligen större nytta av 5 GHz-bandet och det är sannolikt det din Smartifytekniker kommer rekommendera att använda. Det kan innebära att du behöver komplettera din utrustning.

Routrar, accesspunkter, Homeplugs och repeaterar

Om din router är några år gammal kan du vinna mycket på att byta den. Routern är ofta bortglömd i kedjan av komponenter när man pratar hastighet och stabilitet och internet. Din Smartifytekniker kan förklara skillnaden mellan router och exempelvis accesspunkt. Du får snabb och enkel hjälp att se vad du behöver och vad du bör välja. Det här betyder att din Smartifytekniker inte bara kan spara tid åt dig utan även de bortkastade pengar som ett felköp ofta innebär.

Räcker det inte med en router?

Om du bor i en lägenhet eller hus som är på mer än 70kvm, har en smart-tv uppkopplad till internet, har en dator och en smart telefon så är sannolikt det enkla svaret: Nej, det räcker inte med en router.Alla de enheterna ska anslutas trådlöst och alla kräver bra nätverkshastighet, särskilt om du vill ha samma hastighet överallt hemma. Det innebär att du vill ansluta dem till 5 GHz-bandet. För att lösa det behöver du fler accesspunkter.Men om jag nu inte surfar så mycket utan bara tittar på lite mail och läser lite nyheter på nätet, hur blir det då? Då klarar du dig oftast på 2,4 GHz-bandet.Inga problem. Nästan alla routrar som tillverkas idag har stöd för ”Dual-band”. Det innebär att du kan skapa två trådlösa nätverk, varav det ena kör på 5 GHz och det andra på 2,4. Om du ber din Smartifytekniker prova det innan du sätter in fler accesspunkter så sparar du flera sköna hundralappar.

5 GHz för ett smart hem med flera accesspunkter

De flesta smarta hem kommer vilja ha 5 GHz överallt. Det innebär att du bör du ha fler accesspunkter i första hand. En accesspunkt kan vara en router som sätts i ’accesspunktsläge’ eller en särskild, mindre enhet som är konstruerad enbart för att vara just accesspunkt. Dina accesspunkter är anslutna till internet via din router. Din Smartifytekniker kan hjälpa dig att sätta upp de som krävs för att få optimal täckning överallt.En accesspunkt som är ansluten med sladd till din router skickar vidare Wifisignalen trådlöst i huset utan förluster. Om den får 100 Mb/s in via en nätverkskabel från routern så skickar den ut 100 Mb/s.Nackdelen med trådbundna accesspunkter är att de kräver kabeldragning. Vill man det ska bli snyggt gjort behöver man dra kabeln där den syns som minst. Det är något din Smartifytekniker kan hjälpa dig med.Ett snabbare och enklare sätt att sprida Wifisignalen i huset är att använda Homeplugs. Det är en liten sak som skickar din datasignal vidare via ditt elnät i huset eller lägenheten. När du anvvänder Homeplugs så försvinner lite av hastigheten särskilt om den behöver korsa olika elfaser och kanske passera din elcentral.

Är inte WiFi-repeatrar en bra lösning?

Det kan de vara men de ’stjäl’ hastighet. De förstärker visserligen själva signalen så den når längre men de sänker hastigheten. Generellt så minskar hastigheten med ungefär 30 % när den repeteras. Du kan även behöva växla manuellt mellan din centrala router och din repeater när du rör dig i huset eller lägenheten och det kan kännas krångligt.

Wifi-lösningen kan vara Mesh

Det senaste på routerfronten är den nya, konsumentvänliga mesh-teknologin. Då får du helt trådlös täckning utan kabeldragning samtidigt som du får hög hastighet överallt i hemmet. Till ytterligare glädje så är ofta mesh-enheterna snygga. Tiden då en router behövde vara en ful, konstig låda med en skog av antenner och färggranna ethernetsladdar på baksidan, är förbi. Nu finns små vita puckar som tål att ligga framme och ger dig full fart över allt.

Gör det enkelt– ta hem en Smartifytekniker

Blir du trött på att behöva vara expert på allt bara för att det ska fungera som du vill? Wifi och trådlösa nätverk är närmast en nödvändighet idag men de är inte helt lätta att få till. Det är väl investerad tid att ta hem en Smartifytekniker för att optimera ditt wifi. Du får både hjälp med installation och konfiguration och kan passa på att lära dig det du vill, istället för att på egen hand ta dig igenom ett antal installationsfoldrar och sedan försöka se om det blir rätt.

Din Smartifytekniker kan vara din rådgivare så du bara köper precis de saker du behöver och får dem att fungera direkt.

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet? Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Smartify förklarar hur man optimerar och snabbar upp sitt trådlösa nätverk så du får ut all kraft och fart ur ditt ditt bredbandsabonnemang.

Smartify förklarar hur man optimerar och snabbar upp sitt trådlösa nätverk så du får ut all kraft och fart ur ditt ditt bredbandsabonnemang.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.