Surfa säkert på öppna nätverk

Surfa säkert på öppna nätverk

När man är ute och reser och vill spara på datamängden på mobilen, eller surfa på datorn utan telefonen så kan man bli väldigt glad över öppna trådlösa nätverk Tyvärr finns det flera anledningar att vara på sin vakt. Om man bara kollar vädret eller nyheterna snabbt är risken liten, men så fort en dator skickar eller tar emot känslig information måste man vara försiktig. Man bör aldrig köpa en tågbiljett eller logga in på något privat via ett öppet nätverk, eftersom den informationen skickas okrypterad och kan fångas av någon annan i nätverket.

På många platser där det passerar mycket människor, speciellt turister, kan man hitta öppna nätverk som har satts upp enbart för att stjäla information från förbipasserande som ansluter sig. För en hackare är detta väldigt lätt gjort, så se upp för nätverk som heter "Free WiFi" när du är ute och reser. Använd hellre nätverk som du vet hör ihop med en existerande verksamhet, ett café eller bibliotek, men även då bör du inte skicka känslig information.

Om du har kopplat upp dig mot ett sådant nätverk, säg sedan till din dator eller telefon att glömma bort det, så att den inte automatiskt kopplar upp sig igen.

Surfa krypterat med VPN

Ibland måste man ändå använda ett öppet nätverk. Det går att skydda sig. Det bästa sättet är att kryptera all sin datatrafik genom att använda en VPN, ett virtuellt privat nätverk. Många arbetsplatser använder sig av VPN för att låta anställda arbeta säkert hemifrån oavsett hur de är uppkopplade. Samma teknik kan vi använda för att surfa säkert på ett öppet WiFi. Det finns flera företag som erbjuder VPN-lösningar, men då är det ändå viktigt att välja ett företag du litar på.

Den som är lite händig kan till och med sätta upp ett VPN i hemmet via en NAS - nätverkshårddisk - eller en dator som alltid står på där hemma. Då upprättas en säker förbindelse hem till ditt eget nätverk, och sedan surfar du som om du fortfarande var hemma, med samma nivå av säkerhet och med ett par extra fördelar. När du är ansluten till ditt hemmanätverk via VPN kan du nämligen använda samma saker som du har hemma, som din nätverksskrivare eller nätverkshårddisk, övervakningskamera eller för att fjärrstyra dina datorer i hemmet.

Vi hjälper dig!

Om du behöver hjälp med ditt nätverk eller kanske att sätta upp en säker VPN-anslutning - kontakta oss på Smartify för snabb och personlig support. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

När man är ute och reser och vill spara på datamängden på mobilen så kan man bli väldigt glad över öppna trådlösa nätverk med gratis internet.

När man är ute och reser och vill spara på datamängden på mobilen så kan man bli väldigt glad över öppna trådlösa nätverk med gratis internet.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: