Vad är nätfiske (phishing)?

Vad är nätfiske (phishing)?

Om du någon gång hört talas om nätfiske eller phishing, kanske du har rynkat pannan och undrat vad det är. Detta har absolut ingenting med havsfiske att göra, utan ingår som en benämning på sökandet efter lösenord på nätet. Om man ger sig ut på nätfiske, handlar det alltså till stor del om att hacka sig in på konton eller ta reda på lösenord för att få tag i bankkontonummer, ID-nummer eller andra privata uppgifter.

Hur nätfiskar man?

Hur man brukar gå tillväga för att nätfiska och vad du kan göra för att skydda dig? En vanlig metod för att få reda på privat information, är att utforma e-post som kanske ser ut att komma från en vän eller ett företags supportavdelning. Inte sällan hör man på nyheterna om olagliga mail som utger sig komma från Telia, Polisen eller olika banker, där man uppmanar att lämna ut sitt lösenord för att åtgärda ett problem eller betala en räkning som slarvats bort etc. Dessa ska man aldrig svara på och man ska aldrig uppge sina kontouppgifter, adress eller telefonnummer till dem. Ett företag skickar nämligen aldrig mail för att få tag i viktig information. De ringer eller skickar ut ett brev med vanlig post. Är du osäker så ring företaget först.

Video på eng.

Spam

Ofta har dessa phishingutskick benägenhet att hamna i Spam i din e-post. Detta är bra, då du vet att du ska vara extra uppmärksam på innehåll i Spam-material. Klicka därför heller inte på några konstiga länkar som kan ge virus i din dator.

Andra typer av nätfiske är:

  • Nigeriabrev
  • Typosquatting
  • Hoax
  • Spoofing

Sätt som skyddar dig mot nätfiske

Man kan aldrig helt och hållet skydda sig mot denna typ av bedrägeri men det finns vissa saker man kan göra enligt oss på Smartify. För det första - var misstänksam! Tänk hellre en extra gång än ingen gång alls. Använd virusskydd även om det inte garanterar skydd mot nätfiske till 100%. Säkerhetsprogram kan skydda mot attacker till viss del, men det bästa är att få kunskap om hur nätfiske bedrivs.

Något annat du kan göra är att koppla ett speciellt bankkort till ditt konto som alltid är tomt förutom när du genomför ett köp. Då kan skurkarna komma över ett tomt konto istället för ett fullt. Om någon utger sig för att vara en kompis på sociala medier och vill låna pengar, ska du först be att få prata med personen via Skype eller ringa upp en anhörig som bekräftar situationen.Undvik alltför många Smarta Hem prylar som är uppkopplade till internet. Då blir det lättare för bedragare att hacka sig in för att sedan styra produkterna via sina egna datorer samt komma över lösenord.

Hjälp med att skyddar dig mot nätfiske?

Smartify hjälper dig via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Hur går det till att nätfiska och vad kan du göra för att skydda dig?

Hur går det till att nätfiska och vad kan du göra för att skydda dig?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar