Öka tryggheten hemma med smart övervakning och säkerhet

Öka tryggheten hemma med smart övervakning och säkerhet

Här är de smarta lösningarna som ökar säkerheten hemma. Nu kan ditt hem övervakas på sätt du tidigare bara har sett på film. Möjligheterna är enorma! Vi guidar dig bland de möjligheter som finns när du vill göra hemmet smart med säkerhet i fokus.

Tack vare smart-tekniken har vi fått helt nya möjligheter att kontrollera vårt hem och prylarna i vårt liv, till exempel belysning, temperatur, underhållning m.m. Nu kan vi dessutom känna oss tryggare och säkrare med smart övervakning. Med hjälp av lösningar som tidigare bara gick att se i James Bond-filmer, kan vi nu ha full koll på vad som händer hemma och skydda oss mot inbrott och brand på helt nya sätt.Låt oss kika på vilka typer av smart övervakning som finns, och vilka möjligheter de för med sig.

Det här är smart övervakning och säkerhet.

Konceptet med det smarta hemmet går ju ut på att vanliga vardagsprylar som lampor, termostater, tv-apparater m.m. kan kopplas ihop via hemnätverket och styras via appar och virtuella assistenter som Google Home. Till exempel kan man byta kanal eller välja en spellista med ett röstkommando, kontrollera om lamporna i köket är släcka när man är på jobbet via en app i mobilen eller lägga upp ett schema för när och hur värme, belysning m.m. ska styras vid vissa tillfällen.Det går även att koppla in smart övervaknings- och säkerhetsutrustning till det smarta hemmet, som till exempel smarta övervakningskameror, lås, rörelsesensorer, larmdetektorer m.m. Självklart med samma möjligheter att styras på olika sätt via appar och hemsystem. Eftersom de ansluts trådlöst slipper man dessutom krångliga installationer.

Olika typer av smart övervakningsutrustning

Det finns många olika produkter och lösningar när det kommer till smart säkerhet. Många av dem är enkla att installera själv medan andra kan behöva hjälp av ett proffs. Här är några av de vanligaste smarta produkterna som passar de flesta hem och behov.

  • Smarta övervakningskameror. Ett beprövat och bra sätt att skrämma bort obehöriga och att hålla koll på vad som händer hemma är att sätta upp kameror inne i och utanför hemmet. De finns i många olika utföranden, storlek, design, upplösning och med olika funktioner. Vad de smarta övervakningskamerorna har gemensamt är att de kopplas upp via wifi och kan styras via datorer och smartphones. De mer avancerade övervakningskamerorna har 4K-upplösning, nattseende, rörelsesensorer m.m. och kräver i regel en separat hubb som ansluts till din router. Köper man ett startpaket får man i regel allt man behöver för att komma igång. Jämfört med den gamla typen av kameror ger de smarta varianterna många fler möjligheter. Du kan till exempel ta reda på vad som händer med en gång. Vaknar du mitt i natten av ett ljud kan du via mobilen från sängen undersöka om det är katten eller en tjuv som stökar runt. Du kan även kolla vad som försiggår hemma när du är på jobbet eller är bortrest. Tänk bara på att du endast får övervaka din egen egendom så att inte kameran ute råkar se över grannens tomt.
  • Smarta dörrklockor. Även ringklockan vid dörren kan förses med en uppkopplad kamera så att du kan se via mobilen vem det är som står bakom dörren. Du kan dessutom prata med den som ringer på, så om du får ett paket medan du är på jobbet kan du säga åt budet att till exempel lämna det hos grannen.
  • Smarta lås. När vi ändå är vid dörren kan vi kika på smarta lås. PIN-koder och RFID-taggar (som öppnar via radiosignaler när man kommer nära) gör att du inte längre behöver nycklar. Dels blir det enklare och dels slipper du oroa dig över tappade nycklar. Det går även att lägga in tillfälliga koder, till exempel om du har övernattande gäster eller hantverkare som behöver komma in när du inte är hemma. Inget trassel med extranycklar. Om du kombinerar det smarta dörrlåset med en smart dörrklocka kan du se när budet ringer på, ge dem en kod som fungerar en gång så att de kan lämna paketet i hallen, via kameran se att allt går rätt till, och sedan se till att dörren låses ordentligt efteråt. Full kontroll och mer bekvämlighet.
  • Smarta rökdetektorer. Vid det här laget har nog alla en brandvarnare hemma som börjar larma om den känner av rök men är ingen hemma piper den i ensamhet. Med en smart rökdetektor får du en notis i mobilen om det händer något. Har du dessutom en smart övervakningskamera kan du dessutom omedelbart se om det verkligen är något som ryker och tillkalla hjälp om så behövs.
  • Andra smarta sensorer. Förutom rökdetektorer som kan kopplas upp finns det även smarta sensorer som känner av vattenläckage, öppna dörrar och fönster, om någon rör sig i hemmet när ingen borde vara hemma o.s.v.

Ett smart säkerhetssystem

De flesta säkerhetsprodukter fungerar fristående men vill du verkligen få ut alla möjligheter med smart säkerhet väljer du prylar som är kompatibla med styrenheten i ditt smarta hem, till exempel Google Home/Assistant. Då kan du verkligen nyttja systemets möjligheter till max. Om du till exempel är bortrest och får en notis i mobilen om att någon rör sig på din tomt, då kan du dels använda kameran för att se vem det är, och om det är någon obehörig kan du ge ett kommando att slå på belysningen och stereon (en del använder till och med särskilda inspelningar med hundskall och arga röster). Lägger du upp det som en rutin i ditt system behöver du bara säga

”Hey Google, skräm bort tjuven”

så startar systemet ditt förinställda program, och du kan se via live-stream hur det går.Med ett smart hem och en smart övervakning kan du känna dig trygg var du än är.

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?

Smartify ger dig snabb teknisk hjälp till dig (eller dina omgivning) via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Smartify guidar dig bland de möjligheter som finns när du vill göra hemmet smart med säkerhet i fokus.

Smartify guidar dig bland de möjligheter som finns när du vill göra hemmet smart med säkerhet i fokus.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.