Så här kan e-boksläsare göra ditt liv bekvämare

Så här kan e-boksläsare göra ditt liv bekvämare

Oavsett om det är kallt och regnigt eller soligt och varmt ute kan man avnjuta en god bok, antingen på papper eller i en e-bok-läsare. Om du inte har provat en läsplatta ännu, eller om du bara är nyfiken så är detta en bloggpost för dig, om fördelarna och nackdelarna.

Vad är en e-bok-läsare?

Den mycket speciella skärmen gör hela skillnaden för läsplattan.

Läsplattors skärm kallas e-bläck eller e-papper. Det är faktiskt riktigt bläck som används! Bläcket har blandas med magnetiska partiklar som gör att färgen i det elektroniska pappret kan dras fram och dras undan med svagström när du bläddrar. Det är den perfekta lösningen för att få ytan att se ut som, bete sig som papper och nästan kännas som papper. Skärmen är matt, platt och strömsnål. Läsplattor är inte riktigt lika strömsnåla som en bok på papper såklart, men eftersom plattan bara drar ström när man byter sida kan du hinna läsa över 10 000 sidor i en e-bok innan batteriet behöver laddas, eller många veckor nedpackade i en väska.

Är inte surfplattor bättre?

Skärmen på en dator, telefon och surfplatta är ofta delen som drar allra mest ström, dels för att kunna lysa och dels för att den ritas om helt 25 till 60 gånger per sekund oavsett om det hänt något på skärmen eller inte. Skärmen i en läsplatta ändras bara när du faktiskt bläddrar och då behöver inte ens hela skärmen ritas om. En surfplatta väger dessutom mer än dubbelt så mycket som en e-bok-läsare och i längden blir det tungt att hålla i den.

Olika läsplattor har olika egenskaper. E-papper lyser inte på samma sätt som datorskärmar och telefoner gör, men vissa modeller har svag belysning i skärmen som gör att det går att läsa även på natten. Ljuset är ungefär lika starkt som om du hade lyst på sidan med en bordslampa eller sänglampa. Andra plattor har inbyggd WiFi eller 3G som ger plattan trådlös anslutning. På vissa plattor kan man till och med surfa, om man måste, men det är en märklig upplevelse med udda begränsningar och så drar det mycket mer batteri än att bläddra i en bok. Det vanligaste är att uppkopplingen används för att kunna köpa nya böcker trådlöst så länge man är uppkopplad. Läs mer om skillnaden mellan surfplatta och e-bokläsare.

Kostar det något?

Läsplattor är billigare än surfplattor. En bra Kindle kostar 1400kr och böckerna på Amazon är ofta billigare i Kindle-format än som pocket, dessutom är leveransen klar på några minuter hellre än flera dagar eller veckor.

Precis som med en mobiltelefon är det viktigt att tänka på att en läsplatta med 3G kommer att använda datatrafik. Som tur är e-böcker ofta ganska små filer, så det blir inte dyrt ens om du läser utomlands. Däremot måste du tänka på att stänga av läsplattan när flygbesättningen ber dig göra det.

Sov gott

Eftersom läsplattor inte lyser, eller inte lyser starkt, är de mycket bättre för sömnen än surfplattor och telefoner. Det starka blåaktiga ljuset från datorskärmar kan få din kropp att tro att det fortfarande är dag och inte dags att sova ännu. Så länge ljuset är svagt eller rödaktigt bör du alltså somna i vanlig tid - om det inte är en väldigt spännande sidvändare du har laddat in på läsplattan såklart.

Känslan då?

Varför skulle du vilja ha en läsplatta istället för en verklig bok? Är det inte doften och känslan av pappret som gör boken? Bokälskare får bestämma sig för vad som är viktigast: Att ta med sig tjocka volymer döda träd som behöver packas och fraktas för att komma hem, eller en tunn, lätt elektronisk läsplatta som kan få nya böcker osynligt och direkt genom luften utan fraktkostnader och utan döda träd. Vilket som är mest ekologiskt riktigt är en invecklad fråga: Hur många pappersböcker motsvarar en elektronisk läsplatta i material räknat? Kanske är det bra att vi odlar träd för att kunna göra böcker av, så att vi faktiskt har någon skog kvar i världen?

Dessa frågor kan vi inte besvara på Smartify, men vi kan svara på mycket annat. Boka en Smartify-tekniker på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60 om du behöver hjälp med tekniken.

Läs om fördelarna med läsplatta. Vad är en e-bok-läsare? Hur att välja? Hur skiljer sig priserna? Är inte surfplattor bättre?

Läs om fördelarna med läsplatta. Vad är en e-bok-läsare? Hur att välja? Hur skiljer sig priserna? Är inte surfplattor bättre?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: