Mesh-nätverk. Så sätter du upp ditt nätverk

Mesh-nätverk. Så sätter du upp ditt nätverk

Är du trött på att råka ut för döda zoner, störningar och tappad anslutning? WiFi-tekniken har gått framåt men det är ändå många som använder gårdagens lösningar. Om du en gång för alla vill slippa att tänka på din anslutning kan ett mesh-nätverk vara lösningen som du har letat efter.

Vad är ett mesh-nätverk?

Sedan mesh-nätverk började användas för ett par år sedan har de snabbt förändrat hur ett bra nätverk kan se ut. De flesta trådlösa system ser i dag tyvärr likadana ut och består oftast av en ful och otymplig router som ligger undangömd i en garderob eller bakom en möbel. Ett mesh-nätverk består istället av ett antal snyggt designade noder som placeras ut på strategiska platser i hemmet. På så sätt sprids anslutningen i hela hemmet, vilket innebär att du får lika bra anslutning och täckning var du än befinner dig. Det här löser ett problem som många upplever när de installerar fler och fler prylar som kräver internetanslutning i hemmet.Ifall du läste om mesh-nätverk för ett eller två år sedan kanske du avfärdade det på grund av priset men det är något som på sistone, tack vare allt större konkurrens på marknaden, har blivit bättre. En mesh-lösning är dessutom oftast bättre än en traditionell förlängning då noderna är bättre på att kommunicera med varandra, vilket innebär en bättre täckning.Ett bra nätverk är lätt att anpassa efter behov och så är även fallet med ett mesh-nätverk.

Fördelar för organisationer och medelstora till stora företag

Givetvis har olika företag olika behov. De som tjänar allra mest på att gå från traditionella nätverk till mesh-nätverk är de som har mycket trafik i sitt nätverk. Allt från skolor och sjukhus till medelstora företag kan tjäna mycket på att inte behöva installera fiberkontakter och dra kablage genom lokalerna. Dessutom underlättar det mötessituationer och andra tillfällen då man inte sitter vid sitt skrivbord.

Fördelar för småföretag, enskilda firmor och familjen

Även om du som småföretagare inte tjänar lika mycket som större organisationer på att gå över till mesh-nätverk finns det fortfarande många anledningar till att gå över till ett mesh-nätverk. Ifall du arbetar hemifrån, och bor i en bostad som är större än 70 kvadratmeter, kommer givetvis hela familjen tjäna på att ni går över till ett mesh-nätverk, framförallt om ni redan har ett hem som blir allt smartare.

Planera ditt mesh-nätverk

Det finns ett par saker att ha i åtanke när du planerar ditt mesh-nätverk. När du placerar ut dina noder måste du först och främst komma ihåg att noderna kräver ström. Om du vill kunna sitta i trädgården och jobba, eller ifall du vill kunna ansluta en trådlös högtalare utan att den ständigt ska tappa anslutningen, kan det även vara en bra idé att placera en nod utomhus. I så fall kan det vara en bra idé att undersöka vattentåliga modeller.Det är viktigt att du placerar ut noderna så att de får en så bra täckning som möjligt. Själva router-noden bör installeras i närheten av ditt modem eller router eftersom den ansluts via sladd. Det är den här router-noden som dina övriga noder sedan kommer att prata med för att skicka ut WiFi-anslutning. Den här router-noden bör inte gömmas i en garderob eller dylikt utan placeras så öppet som möjligt för bästa möjliga räckvidd.

Hur många noder behöver jag?

Hur lång räckvidd noderna har beror en hel del på system, specifikationer och även fysisk miljö. En bra tumregel är att placera den andra noden halvvägs mellan routern och de zoner där du inte får lika bra anslutning. Sedan placerar du ungefär en nod i vartannat rum (det kan eventuellt behövas flera om du har många betongväggar) och noderna ska helst placeras på ett bord eller dylikt och inte på golvet. De ska absolut inte gömmas i en låda eller en garderob. De flesta systemen har en app där du kan testa signalstyrka, vilket bör ge dig en god idé om hur och var du ska placera dina noder. Ifall du inte är nöjd med din signalstyrka kan du enkelt lägga till fler noder efter den initiala installationen.När du placerar ut dina noder bör du även tänka på vad du använder internet till. Spelkonsoler, datorer och tv-apparater mår oftast bäst av en anslutning via kabel för att få en bra hastighet och för att undvika störningar. Ifall du behöver en eller flera anslutningar via sladd går även det att göra via mesh-noderna. Både Google och Ubiquiti har system som låter dig ha ethernet-anslutningar som kopplas mellan åtkomstpunkterna och din router. Det ger både en förstärkt prestanda och en bättre säkerhet, vilket kan vara en viktig faktor för många företag och organisationer.

Testa ditt nätverk

Efter att du har installerat ditt nya nätverk kan du testa ditt WiFi med Smartifys WiFi-kollen. Våra hemtekniker kan hjälpa dig med allt från räckvidd och störningar till installation av en ny router, brandvägg och säkerhetsinställningar. Hör gärna av dig till oss så pratar vi mer om ditt mesh-nätverk och vad du kan göra för att optimera det! Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Är du trött på att råka ut för döda zoner, störningar och tappad anslutning? Då kan ett mesh-nätverk vara lösningen som du har letat efter.

Är du trött på att råka ut för döda zoner, störningar och tappad anslutning? Då kan ett mesh-nätverk vara lösningen som du har letat efter.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.