Vad är AliExpress?

AliExpress är en sökmotor för internethandel och de företag som lägger ut sina produkter på AliExpress är främst kinesiska, vilket innebär att de produkter som marknadsförs via AliExpress håller extremt låga priser. AliExpress används flitigt av privatpersoner och sökmotorn erbjuder miljontals olika sorters varor i prisklasser långt under vad inköpspriset är i till exempel Skandinavien för motsvarande produkter.

AliExpress är en del av sökmotorn Alibaba som bedriver liknande produkt-listningar men då främst med inriktning på större partier. Alibaba används främst av företagare som köper stora mängder av samma produkter och via Alibaba är priserna avsevärt lägre på samma produktutbud än priserna man erbjuder via AliExpress.

Privatpersoner har dock varken behovet eller de ekonomiska resurserna som krävs för att köpa stora partier av samma vara och därför har man alltså öppnat upp möjligheten för mindre inköp via AliExpress. AliBaba används alltså främst för affärskedjor, torgförsäljare, butiker och e-handlare. Priserna på AliExpress håller fortfarande låga nivåer i jämförelse med liknande produkter från andra delar av världen.

What is AliExpress & How Does it Work? (Eng)

Produktutbud på AliExpress

Den produkt man inte hittar vid en sökning på AliExpress har troligtvis inte uppfunnits än. Hos AliExpress hittar man allt från smink till fullstora traktorer, elcyklar, kläder, parfym, skor, väskor och det är egentligen bara fantasin som sätter gränser för vad man hittar via AliExpress sökmotor.

Det är som sagt vanligt att AliExpress används av privatpersoner men eftersom priserna är låga används de även inom dropshipping och detta är också förklaringen till det ständigt ökande antalet e-butiker som man hittar på internet.

Man kan beställa till exempel mobiltelefoner via AliExpress. Man hittar både original och kopior hos sökmotorn. Originalen har avsevärt högre priser än kopiorna. Man bör som kund vara medveten om att handeln med piratkopior och replikor är förbjudna enligt lag och att man alltså begår en kriminell handling när man köper privatkopierade artiklar oavsett vilken typ av produkt det handlar om.

Dropship

Dropship är ett begrepp som används inom internethandel och e-butiker. Sökmotorer som AliExpress gör det möjligt för den som vill att starta e-butiker och nischa sig mot olika områden - eller ha ett brett utbud av produkter. Poängen är att man aldrig behöver ha några egna lager av varor. När kunderna handlar via e-butiken beställer butiksägaren produkten via AliExpress som sedan skickar varan direkt till kunden. Ägaren av e-butiken behåller sedan mellanskillnaden mellan butikspriset och inköpspriset. Numer har dock köparna själva upptäckt AliExpress och vänder sig därför direkt dit för att göra sina inköp om inte tullavgifterna gör att det blir billigare att köpa från en e-butik.

Vad är dropshipping? (Eng.)

Tullavgifter

Under våren 2018 införde Postnord nya tullavgifter på produkter beställda via AliExpress. Denna åtgärd var tänkt att minska införseln av billiga varor från Kina. Den stora mängden av billiga kinesiska varor skapade merarbete för Postnords personal och åtgärden visade sig snabbt ha avsedd effekt. Gåvor skickade från länder utanför EU levereras fortfarande utan tullavgifter.

Märkesvaror

Ofta gör svenska affärskedjor sina inköp via AliExpress och Alibaba. Man kan hitta samma produkter hos olika affärskedjor och det enda som skiljer sig är märket på produkten. Affärskedjorna förser helt enkelt artikeln med sin egna logotyp och sitt eget märke men det är alltså samma produkt det handlar om. För kunderna kan det vara värt att söka på AliExpress efter samma produkt. I regel lönar det sig inte att beställa dyrare produkter på egen hand eftersom affärskedjorna troligtvis beställt större partier och på så vis fått lägre priser.

Ett motsvarande köp för en privatperson via AliExpress kommer troligtvis att hamna i samma prisklass med de tullavgifter som tillkommer men det kan vara värt att undersöka priset hos AliExpress innan man bestämmer sig om det gäller en dyrare vara. Det kan också vara bra att känna till att leveranstiden för produkter inköpta via AliExpress kan vara månadslånga ibland, så har man bråttom är det lika bra att handla direkt hos den svenska återförsäljaren.

Miljöhänsyn och AliExpress

När det gäller beställningar och inköp från Kina så kan det innebära påfrestningar på miljön med de långa fraktvägarna. Mindre produkter skickas i regel med flyg vilket innebär en stor belastning för miljön. Större partier skickas i regel med fartyg men inte heller det är helt och hållet riskfritt ur miljösynpunkt. Handel innebär alltid vissa risker för miljön och det är ett faktum man som konsument måste leva med. Det troliga är att handeln med Kina inte kommer att minska inom överskådlig framtid.

Kanske ett scenario med fruktansvärda miljökonsekvenser är det enda som skulle resultera i minskad kommers. Inom Svensk handel förespråkar man att försöka undvika inköp av produkter som innebär långa fraktvägar men när inhemska produkter håller ett avsevärt högre pris väljer många det billigare alternativet.

Positivt ur miljösynpunkt är att man kan söka efter ekologiskt framställda produkter via AliExpress, så vill man dra sitt strå till stacken lägger man till den lilla detaljen, det vill säga eco, ecologik - när man ska handla via sökmotorn.

Behov av tekniksupport?

Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

AliExpress är en sökmotor för internethandel där kinesiska företag lägger ut sina produkter

AliExpress är en sökmotor för internethandel där kinesiska företag lägger ut sina produkter

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar