Vad är Amazon marknadsplats?

Vad är Amazon marknadsplats?

Amazon säljer nästan vad som helst, inom lagens råmärken. Om du inte hört talas om Amazon Marketplace så har du missat att det är en tjänst som gjort att grundaren Jeff Bezos numer passerat Bill Gates första plats som världens rikaste person. Amazon startade till följd av e-handelns framväxt och är idag världens största e-handelsplats. Amazon fungerar ungefär som Google fast Amazon fokuserar på produkter och försäljning. Det är alltså en sökmotor för shoppingsugna.

Amazon Marketplace hittar du all världens produkter från all världens företag och även från privatpersoner. Idén som Jeff Bezos lanserade i sitt garage år 1994 är lika enkel som genial. Tanken med sökmotorn är att vem som helst ska kunna sälja vad som helst via Amazon.

Nytt eller begagnat

När du söker efter en produkt kommer du att få en rad olika alternativ och prisklasser att välja mellan. Hos Amazon listas även begagnade produkter och man har som privatperson möjlighet att lägga upp saker man vill sälja och nå ut till kunder från hela världen. Amazon Marketplace är en jätte och varje affärskedja med självaktning lägger upp sina artiklar via Amazons sökmotor. Det har blivit en nödvändighet att lista sina produkter där för att inte halka efter i förhållande till sina konkurrenter.

Lagerhållning eller köp direkt från säljaren

Amazon är ett företag som anpassat sig helt och hållet efter den nya tidsåldern som inföll i samband med digitaliseringen. Trots att man själva bara är en sökmotor så har man tagit sig en rejäl tugga av all världens e-handel och finns man inte listad med sina produkter hos Amazon - så finns man inte.

När man säljer via Amazon har man valet att antingen själv skicka sålda varor direkt till kund eller att helt enkelt skicka sina varor till någon av Amazons lagerlokaler och låta Amazon sköta leveranserna. Detta är effektivitet inom handeln när den är som bäst. Baksidan av den här typen av effektivitet är att säljaren kan förlora kontakten med sina egna kunder men den nackdelen kan vara försumbar då fördelarna i att vara en del av Amazons marknadsföring vinner i längden.

Det finns liknande tjänster där man kan göra sina inköp online och Aliexpress, Alibaba och Wish tillhör de konkurrerande sökmotorerna. Men - inga andra arbetar så effektivt som Amazon gör då man har heltäckande lösningar för logistiken. Vad Amazon gör är att dra nytta av all världens digitala innovationer. Till exempel låter man robotar sköta lagerhållningen och när beställningar görs är det robotar som sköter om att hämta beställda varor i de gigantiska lagren. Man etablerar sig världen runt med lokaler för lagerhållning och har även planer på att etablera sig i Sverige och har köpt mark på orter som Avesta, Katrineholm, Eskilstuna och Västerås och härifrån kommer man i framtiden att se produkter levereras via ytterligare en innovation nämligen drönare.

amazon closeup package

Drönare

Man har planer på att sköta leveransen av beställda varor med hjälp av drönare. Det är alltså bara en tidsfråga innan man sätter sin plan i verket och köparen kommer att få sina beställningar levererade till sin adress genom flygande leverans. För dig som inte vet vad en drönare är för något kan man enklast beskriva det som en förarlösa fordon. I dagsläget kan man köpa drönare för privat bruk som används vid till exempel fotografering från luften men man får förmoda att Amazon har lite mer avancerade drönare på lut för sin e-handel. Utifrån miljöhänsyn är tanken naturligtvis god då den här typen av farkoster inte drivs med fossila drivmedel och man får anta att den här typen av leveranser är framtidens melodi bland annat av den anledningen. Amazon har helt enkelt tänkt på allt.

Kindle

Amazon Marketplace erbjuder även renodlat digitala produkter som e-böcker, film och musik. Man har bland annat tagit fram Kindle som är en mjukvara genom vilken du kan läsa e-böcker från mobil och läsplattor e.t.c. Utöver detta erbjuds man att lansera sina egna e-böcker genom Amazon, som har en tjänst där man enkelt kan ladda upp sin skrift och därefter sälja den via Amazon Marketplace som förmedlar skriften via Kindle. Amazon erbjuder alltså möjligheter för alla som är i besittning av en aning kreativitet. Endast fantasin sätter gränser och naturligtvis kan man öka den egna försäljningen genom att kosta på marknadsföringen ytterligare genom att köpa reklamplats hos Amazon Marketplace.

Hur finansieras Amazon Marketsplace?

Vill man lägga upp artiklar till försäljning via Amazon så tar Amazon en liten del i provision av varan vid försäljning. Utöver detta tjänar man även pengar på att sälja reklamplatser och bättre placeringar via den egna sökmotorn. Det kommer aldrig att gå någon nöd på Amazon - men de är inte ogenerösa utan har satsat på en policy med win/win-tanken i främsta rummet. Alla kan bli en del av jätten Amazon och de flesta, både små och multinationella företag, har förstått att hoppa på tåget som rusar fram i ljusets hastighet genom cyberspace - till alla shoppares fromma.

Se upp för tull och frakt

Slutligen gäller det att få ett så förmånligt pris som möjligt. Här behöver du hålla koll på valutakursen, men också tilläggskostnader som tull och fraktkostnader.

Teknisk hjälp med produkter du har handlat från Amazon?

Hör av dig till oss om du vill ha hjälp med din Amazon hemelektronik. Vårt rikstäckande nätverk hjälper dig via mail eller telefon, om det behövs kan vi göra ett hembesök med RUT-avdrag. Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Amazon fungerar ungefär som Google fast Amazon fokuserar på produkter och försäljning, alltså en sökmotor för shoppingsugna.

Amazon fungerar ungefär som Google fast Amazon fokuserar på produkter och försäljning, alltså en sökmotor för shoppingsugna.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar