Vad är ett Mesh-nätverk?

Vad är ett Mesh-nätverk?

Utvecklingen inom Wi-Fi går snabbt framåt för att möta de krav som konsumenter har på sina trådlösa uppkopplingar. Antalet smarta enheter i hemmen ökar för varje dag som går, och behovet av stabil, heltäckande uppkoppling i stora lokaler ökar ju mer vi förlitar oss på att nätverket ska fungera för allt från säkerhetsrelaterade enheter till underhållning. I och med denna utveckling är det allt fler som installerar Mesh-nätverk – men vad är egentligen ett Mesh-nätverk?

Ett heltäckande nätverk

Ett Mesh-nätverk består av en grupp av enheter som agerar som ett sammanhängande Wi-Fi-nätverk. Istället för att signalen går från din router till alla enheter i hemmet ansluter sig enheterna till närmsta enhet, eller satellitnod som de också kallas. Dessa noder placerar man i hemmet eller lokalen på strategiskt utvalda platser för att skapa en så heltäckande uppkoppling som möjligt. Därmed uppnås syftet med ett Mesh-nätverk; att eliminera döda zoner och att skapa en så heltäckande och sömlös uppkoppling som möjligt.

När behöver man ett Mesh-nätverk?

Om ditt hem har många döda zoner eller om du tappar uppkopplingen ofta kan det vara dags att uppgradera. Det dock oftast bostäder som är över 200 kvadratmeter eller som har tjocka väggar som behöver ett Mesh-nätverk. Om du trots att din bostad är under 200 kvadratmeter har problem med uppkopplingen kan det snarare vara dags att uppgradera routern, och eventuellt justera andra delar av ditt Wi-Fi. En annan målgrupp för Mesh-nätverk är de som behöver Wi-Fi utomhus, exempelvis för att man har smarta utomhusprylar.

Vilka är fördelarna med ett Mesh-nätverk?

Utöver att eliminera döda zoner finns det flera fördelar med ett Mesh-nätverk jämfört med ett traditionellt nätverk, eller ett nätverk som stöds av signalförstärkare.

Flexibel täckning

Precis som med signalförstärkare kan ett Mesh-nätverk skräddarsys till dina behov. Ju större lokal och ju fler, tunga väggar, desto fler satellitnoder behöver du. Det innebär att du inte behöver betala för mer än precis det som du behöver, och till skillnad från signalförstärkare är Mesh-nätverk betydligt mer krångelfria. Läs mer om skillnaden mellan signalförstärkare och Mesh-nätverk här.

Ett sömlöst system

I ett Mesh-nätverk kommunicerar noderna ständigt med varandra. Det innebär att om exempelvis en nod tappar anslutning tar en annan nod över automatiskt, utan att du märker av det. Det innebär även att noderna agerar som stafettlöpare – om du har din mobiltelefon på dig och du går genom din bostad hoppar din mobils anslutning till de olika noderna beroende på vilken som är närmst, utan att du tappar uppkopplingen.

Förstärk dina smarta enheter

Ju fler smarta enheter du behöver desto större krav ställs på ditt Wi-Fi. Kanske har du till och med tänkt investera i smarta utomhusprylar, som gräsklippare eller vattenspridare (läs mer om smarta prylar i det smarta hemmet här). Då behöver du ett Mesh-nätverk med en satellitnod utomhus för att garantera en bra uppkoppling i trädgården.

Behöver du hjälp med installationen?

Smartifys tekniker kan hjälpa dig att installera ett Mesh-nätverk och vi svarar gärna på alla de frågor du kan tänkas ha om ditt Wi-Fi. Kontakta oss så pratar vi mer om hur ditt hem får en så bra uppkoppling som möjligt.

Vad är ett Mesh-nätverk? Vi reder ut begreppen och listar fördelarna. Läs mer här!

Vad är ett Mesh-nätverk? Vi reder ut begreppen och listar fördelarna. Läs mer här!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.