Vad är ett Mesh-nätverk och behöver du ett?

Vad är ett Mesh-nätverk och behöver du ett?

Mesh-nätverk är ett nätverk som har skapats av en Mesh-router som utökar den spridning som din Wi-Fi-signal har. Döda Wi-Fi-zoner kan få den lugnaste personen i världen att bli tokig, så om du har problem med Wi-Fi i huset eller i sommarstugan, kan det vara en idé att ta en närmare titt på vad en Mesh-router kan göra för täckningen på ditt trådlösa nätverk.

Hur fungerar en Mesh-router?

När folk börjar prata om Mesh-nätverk gör de det ofta mer komplicerat än nödvändigt. Skillnaden på en vanlig router och en Mesh-router är att en vanlig router skickar ut en signal som försöker täcka så stor yta som möjligt, men som ofta lämnar en del döda zoner i stora hem. En Mesh-router består av ett flertal åtkomstpunkter, eller noder, som innebär att signalstyrkan förstärks eller förlängs beroende på hur man ser på det. Huvudsaken är att antalet döda zoner minskar.

I vilka scenarier kan man behöva en Mesh-router?

Här nedanför listar vi ett par scenarier då en Mesh-router kan hjälpa dig att eliminera döda Wi-Fi-zoner:

  • Du har ett stort hem (över 250 kvadratmeter)
  • Ditt hem har många våningar eller en ovanlig planlösning
  • Ditt hem består av många betongväggar
  • Du har en stor trädgård och vill kunna använda Wi-Fi utomhus

Om du upplever döda zoner och ett av scenarierna ovan stämmer in på din bostad kan en Mesh-router helt eller delvis lösa problemet.

Fördelar med en Mesh-router

När du överväger att köpa en Mesh-router funderar du kanske på vilka för- och nackdelar som finns. Här nedanför listar vi tre av varje med en Mesh-router.

Större kontroll över ditt nätverk

Vanliga routrar erbjuder ofta inte så mycket kontroll och ifall du ska göra inställningar måste du ofta göra det via en inkopplad dator i ett system som i regel inte går att kalla för användarvänligt. Moderna Mesh-routrar låter dig göra allt ifrån att stänga av Wi-Fi-zoner och skapa gästnätverk till att testa kvaliteten i olika zoner, och de innehåller även ofta smartkompabilitet.

Lättanvänt

Du kanske undrar om man lika gärna kan skaffa en Wi-Fi-förlängare? Det var länge svaret man fick när man ville förlänga Wi-Fi-signalen, men dessa är dock betydligt mer krångliga att använda och kräver att man skapar nya Wi-Fi-anslutningar och ofta måste man byta anslutning manuellt för att få bäst möjliga signal.

Bättre säkerhet

Om säkerhet är viktigt för dig är Mesh-routrar ofta ett bättre alternativ än att använda Wi-Fi-förlängare.

Några nackdelar med en Mesh-router

Hög kostnad

En bra Mesh-router kostar mer än en vanlig router, och glöm inte att räkna med kostnaden för noderna när du ska köpa en Mesh-router.

Bortslösade pengar

För de som alltid vill ligga i framkant kan en Mesh-router bli ett fall av bortslösade pengar. Om du inte har ett stort hem, eller i allmänhet känner att du lider av döda Wi-Fi-zoner, är antagligen en Mesh-router inte för dig. Prata med våra experter så hjälper de dig att ta reda på om du verkligen behöver en Mesh-router!

Teknikklotter

Vissa vill inte inreda sitt hem med mer teknik än nödvändigt. Med det sagt finns det Mesh-routertillverkare som har fokuserat på designen, så detta kan lika gärna bli en fördel beroende på smak.

Behov av teknisk hjälp?

Smartify erbjuder telefonsupport och rikstäckande teknisk support i hemmet, med RUT-avdrag, och på arbetsplatsen. Boka en tekniker online eller ring oss på 077-446 60 60 så hjälper vi dig med ditt nätverk.

Vad är ett Mesh-nätverk? Vi listar för- och nackdelarna med ett Mesh-nätverk. Läs mer här!

Vad är ett Mesh-nätverk? Vi listar för- och nackdelarna med ett Mesh-nätverk. Läs mer här!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: