Allt du behöver veta om Samsungs SmartThings

Allt du behöver veta om Samsungs SmartThings

Våra hem sprudlar numera av uppkopplade produkter och automatisering, och det är också det som de stora tillverkarna, Google, Amazon, Apple och även Samsung satsar stenhårt på. Allt från kylskåp och termostater till lås och glödlampor finns i dag i smarta versioner så det är inte så konstigt att alla dessa olika enheter gör det lite komplicerat i hemmet. Det är här Samsungs SmartThings kommer in i bilden.

Vad är Samsungs SmartThings?

Samsung SmartThings är Samsungs varumärke som innehåller både smart mjukvara och hårdvara. Deras ledord är att ta hand om allt som har med det smarta hemmet att göra. De gör det genom att erbjuda egna smarta enheter, samtidigt som de har stöd för andra leverantörers smarta enheter.

SmartThings Hub och Connect Home

SmartThings Hub är Samsungs smarta hub. Det är den viktigaste delen i SmartThings-pusslet och är själva hårdvaran som kommer att ansvara för hemmets smarta enheter. Den ansluter trådlöst till alla dina smarta enheter och låter dig kontrollera allt via en app. Hubben behöver en internetanslutning för att fungera, och det är här som Connect Home kommer in i bilden.

Om du vill trimma antalet enheter i ditt hem kan du kombinera din router och hub till en enhet: Connect Home. Samsung har många alternativ för att skapa en heltäckande vision för det smarta hemmet, till exempel erbjuder de mesh-nätverkslösningar (läs gärna vårt inlägg om mesh-nätverk) som ger hemmet tillgång till artificiell intelligens (AI) som per automatik fördelar nätverk beroende på prioriteringar, föräldrakontroll och så vidare. För de flesta är det här lite överkurs men det är roligt att möjligheten finns.

Smarta Samsung-produkter som du inte vill vara utan

Samsung erbjuder många olika enheter till det smarta hemmet. Gällande allt från smart-TV till smarta kylskåp har Samsung tagit en ledande position på marknaden för smart hemelektronik. Alla deras smarta enheter behöver dock lite hjälp för att fungera optimalt. Vi kommer att prata om de prylar ditt hem behöver för att bli så intelligent som möjligt, en smart högtalare och smarta sensorer.

Samsung Galaxy Home

Vi kan börja med en produkt som i skrivande stund inte finns tillgänglig på marknaden. Samsung Galaxy Home är Samsungs smarta högtalare som redan har blivit försenad ett par gånger och som just nu planeras släppas under det tredje kvartalet av 2019. När den väl går att köpa blir den ett självklart val för Samsungs smarta hem och är Samsungs svar på Google Home och Amazon Echo.

SmartThings Sensors

Samsung har ett par olika sensorer som på olika sätt kan göra hemmet smartare. Deras Motion Sensor upptäcker rörelser i hemmet vilket kan användas för säkerhet men även för att se till så att barn inte rör sig i områden som där de inte får vara. Arrival Sensor används för att upptäcka när någon närmar sig eller lämnar ett specifikt område. Du kan till exempel ställa in så att ljusen tänds och släcks när du lämnar ett rum. De har även en sensor för vattenläckor som upptäcker om det finns för mycket vatten någonstans i fastigheten.

Ifall det låter som att det finns lite väl många olika sensorer att köpa så är du inte ensam och Samsungs svar på det är deras Multipurpose Sensor. Det är en allt-i-ett-sensor som kan upptäcka vibrationer, temperaturavvikelser, när saker öppnas och stängs och mycket mer. Du kan placera sensorn på dörrar, fönster, garderober etcetera. När du tar dina första steg mot ett smart hem är det en bra idé att börja med den här sensorn.

Smarta Samsung-appar för det smarta hemmet

Utöver hårdvaran finns det även en del mjukvara som du inte vill vara utan. Här nedanför kommer vi att ta upp  ett par funktioner som du kan använda i Samsungs automatiseringsapp.

Smarta rutiner

Rutiner är kommandon som du ställer in för att få olika smarta enheter att fungera tillsammans. Ett enkelt exempel på det kan vara att du ställer in så att ljusen tänds när en sensor aktiveras. Möjligheterna är oändliga när du väl börjar experimentera med smarta rutiner. Rutinerna läggs till via automatiserings-fliken i Samsungs SmartThings Classic-app.

SmartApps

Medan rutiner är roliga och användbara kan de bli lite svåra för gemene man att ge sig in på. Om du helst vill slippa allt det tekniska har Samsung en lösning för dig i SmartApps. Istället för att själv konfigurera rutinerna väljer du via SmartApps ett par vanliga rutiner som dina smarta enheter klarar av att utföra. Det här är ett bra alternativ om du vill ha alla fördelar från det smarta hemmet men samtidigt vill hoppa över allt det tekniska. Du hittar även SmartApps i Samsungs SmartThings Classic-app.

Är SmartThings något för dig?

SmartThings är som sagt Samsungs version av det smarta hemmet. Alla stora leverantörer av smart hemelektronik konkurrerar för tillfället om samma kunder, så vilka kommer att köpa SmartThings? Även om Samsung har alternativ för de som är mindre tekniskt bevandrade är SmartThings ändå lite krångligare än exempelvis Apples smarta hem.

Å andra sidan har Samsung bättre stöd för tredjepartsleverantörer och har själva ett enormt utbud av hemelektronik. Sannolikt kommer Samsungs mobiltelefoner att fungera som en inkörsport till deras smarta hem, så det är inte helt otänkbart att de får en liknande del av marknaden när det kommer till det smarta hemmet. De har dock lite tuffare konkurrens där med tanke på att de nu även har Google och Amazon att konkurrera med.

Hör gärna av dig till oss så pratar vi mer om vilken leverantör som passar dig bäst!

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Samsung SmartThings är Samsungs varumärke som innehåller både smart mjukvara och hårdvara.

Samsung SmartThings är Samsungs varumärke som innehåller både smart mjukvara och hårdvara.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.