Vad är Siri och vad kan den göra?

Vad är Siri och vad kan den göra?

I dag blir det allt vanligare med digitala assistenter i våra datorer, telefoner och smarta högtalare. Med enkla röstkommandon kan de här assistenterna spela upp musik och annan media, ta fram information som nyheter och väder samt svara på frågor, och inte minst styra enheterna i våra smarta hem.

Det här är ett enkelt och fiffigt sätt att använda den smarta tekniken omkring oss. Vi behöver bara säga enkla kommandon som: ”Alexa, play some jazz on Spotify”, eller ”Hey Google, tänd lamporna i vardagsrummet”, och assistenten fixar det vi begär.

I dag är det kanske Google Assistant och Amazon Alexa som är de digitala assistenter de flesta pratar om, men det hela började med Apples Siri och Siri har hängt med i utvecklingen med funktioner för smarta hem. Här berättar vi om vad Siri kan göra och hur du använder assistenten för att styra de smarta enheterna hemma.

Apple visar vägen med Siri

När Google Assistant och Amazon Alexa såg dagens ljus 2016 var Appleanvändarna redan sedan länge vana vid att ha en röststyrd digital assistent som hjälpreda. När iPhone 4S lanserades 2011 var Siri en av de största nyheterna. Det var också den första assistenten som började prata svenska. Användarna behövde bara säga ”Hej Siri” och sedan det kommando man ville ha utfört, till exempel ”Hej Siri, hur blir vädret i dag?” för att få en aktuell väderprognos.

I dag hittar man Siri inte bara i iPhone, utan även i enheter som iPad, Apple Watch, Apple TV och den smarta högtalaren Homepod.

Precis som de flesta andra digitala assistenter kan Siri ringa telefonsamtal, skicka meddelanden, starta appar, ändra inställningar, spela upp media, svara på frågor, ta fram information, översätta, ge påminnelser, hantera kalendrar och sätta alarm och mycket mer. Tack vare den nya plattformen Apple Homekit kan Siri nu även styra ditt smarta hem.

Så styr du sitt smarta hem med Siri och Homekit

Homekit är namnet på den plattform Apple använder för att styra smarta enheter och tillbehör i våra hem. Tack vara appen Hem och Siris hjälp går det nu att kontrollera belysning, termostater, kameror, lås med mera via olika Apple-enheter.

Att komma igång med Homekit är ganska enkelt. Det här är vad du behöver:

  • Ett WiFi-nätverk
  • En Apple-enhet med IOS 10 eller senare
  • Appen Hem (Home på engelska)
  • En enhet som fungerar som hemma-hubb. Det är vanligt att Homekit-användarna väljer sin iPad eller Apple TV som hubb. Den smarta högtalaren Homepod har visserligen Siri integrerad, men den har än så länge begränsade funktioner  och kan heller inte skilja på olika röster, värför de flesta föredrar en annan enhet. Vem sa att det måste vara en smart högtalare som styr?
  • Enheter och tillbehör som är kompatibla med Homekit

Skillnaden mellan Apples Homekit och Amazons och Googles system är främst att man inte styr sitt smarta hem från en smart högtalare (som Amazon Echo eller Google Home), utan via Hem-appen och Siri. Det innebär att man får mer valfrihet när det kommer till vilken enhet man vill använda. Använder man till exempel sin Apple Watch har man alltid Siri nära till hands på handleden och behöver inte gå till en högtalare för att ge sitt kommando.

Works with Apple Homekit

Medan tekniken och upplägget i Apple Homekit är väldigt likt dem hos Amazons och Googles smarta hem-lösningar, har Apple däremot en mer restriktiv hållning kring vilka enheter som kan anslutas. Uppkopplade tillbehör måste ha en särskild certifiering som säkerställer att tillbehöret följer Apples säkerhetsregler för Homekit. Den certifieringen kallas för ”Works with Apple Homekit”.

Tänker man bygga sitt smarta hem utifrån Apple Homekit är det därför viktigt att man ser till att de enheter och tillbehör som man väljer har den här märkningen.

Den här strikta hållningen till kompatibla enheter har gjort att Apple Homekit inte har lika många prylar som kan kopplas upp mot systemet som Amazon och Google har. Men det betyder inte att det skulle vara ont om enheter som går att använda. De flesta stora tillverkarna inom smarta hem-prylar har sett till att deras produkter fungerar med Apple och kan styras via Siri.

Här är några av de tillbehör som går att använda med Apple Homekit:

  • Belysning från Philips Hue och LIFX
  • IKEA Trådfri
  • Sonos högtalare
  • Apple TV
  • Övervakningskameror från Arlo, D-Link och Logitech
  • Termostater och temperaturstyrning från Netatmo och Eve
  • Logitechs Harmony-fjärrkontroller

Det är alltså inga problem att hitta tillbehör för att styra media, belysning, temperatur och säkerhet via Homekit och Siri.

Mer funktion med ett scenario

Det går dessutom att skapa automatiseringar och styra flera tillbehör på en och samma gång med bara ett kommando. Det gör man genom att skapa ett så kallat scenario (scene på engelska) i Hem-appen. Då kan du till exempel via kommandot ”Hej Siri, jag är hemma” låta scenariot låsa upp dörren, tända lamporna, dra upp värmen någon grad, och kanske spela lite avslappnande musik.

Det går även att gruppera tillbehören efter rum (till exempel ”Köket” och ”Vardagsrummet”), eller efter zoner med flera rum (till exempel ”Övervåningen”) för att enklare kunna styra dina enheter och tillbehör (”Hej Siri, släck på övervåningen”).

En lösning för Apple-användare

Apple var kanske först med sin digitala assistent Siri och smarta lösningar som enkelt kan styras med ett röstkommando, men trots det är det Amazon och Google som dominerar marknaden i dag. Det har nog inte så mycket med funktioner eller kvalitet att göra som att Apple är ett mer låst system jämfört med konkurrenterna.

Har du däremot flera Apple-produkter i ditt hem är det dock inte så dumt att använda Homekit och Siri för att styra ditt smarta hem. Kom bara ihåg att kolla att tillbehören är certifierade för Apple Homekit, så att du kan njuta av full kontroll och teknikens sköna lösningar.

Få hjälp med Siri på din HomePod, Apple TV eller Apple Watch

Boka en Smartify-tekniker så kontaktar vi dig för att se hur vi kan hjälpa dig.

Här berättar vi om vad Siri kan göra och hur du använder assistenten för att styra de smarta enheterna hemma.

Här berättar vi om vad Siri kan göra och hur du använder assistenten för att styra de smarta enheterna hemma.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.