Framtiden är både ljus och smart

Framtiden är både ljus och smart

Ljuset påverkar hur vi mår, så hur vi sätter ljuset i våra hem och på jobbet är något som direkt påverka humöret. Det är bara under några få sommarmånader som det är så ljust att belysningen nästan blir överflödig.

Resten av året är det belysningen vi får lita till för att melatoninen ska sluta göra oss sömniga. Nu när elen börjat bli riktigt dyr så är det ännu viktigare att varje liten ljusgnutta gör maximal nytta.Ta de nya smarta lamporna som inte behöver tändas och släckas manuellt, utan kan styras med rösten eller appar som kan känna av om vi går in eller ut ur ett rum. Med rätt uppkoppling innebär det att du i praktiken kan styra belysningen bara med hur du rör dig. Inte nog med det. När belysningen är uppkopplad mot internet så kan du till och med styra den från skidliften under semestern. Möjligheterna är många och nu finns det en hel rad olika leverantörer. Hur gör man för att inte välja fel?

Vad ska man tänka på?

Välj ett system som du kan bygga ut och läs gärna på lite innan. Det finns några facktermer som kan vara bra att veta ungefär vad de betyder. Du vill ju gärna kunna utveckla och bygga ut systemet efter hand och alltså inte bygga in dig i ett hörn. När säljaren börjar prata om protokoll, Zigbee och Z-wave och några fikonuttryck till så ska du veta tillräckligt för att veta när du bör kunna svara ja eller nej. Allra enklast är förstås att börja med ett färdigt startpaket med lampor som passar vanlig armatur och en styrenhet som kan ’prata med lamporna’.

En aktör som varit med ett bra tag är Philips med sina Philips Hue-lampor och armaturer. De har ett stort utbud som också fungerar väl tillsammans med andra produkter. Här finns belysning för både inomhus och utomhus.Dessutom går det enkelt – du skruvar i glödlampan och tack vare en så kallad bridge eller bro som du ställt på en bra plats så kopplas dina lampor till Internet och du kan styra dem som du vill.

För att det ska fungerar ska du ha laddat ner Philips Hue-appen till mobilen. I den kan du få kontroll över ljuset var du än är och även välja om du vill ha varmt lite gulare ljus eller kallt mer blåaktigt ljus.

IKEA har lanserat IKEA Trådfri

En annan kändis på hemområdet är IKEA. De har precis lanserat ett stort utbud inom smart belysning. Installationen skiljer lite från konkurrenten men du får så klart tydliga instruktioner för hur du gör och det protokoll IKEA använder för att styrenheten ska kunna ’prata med lamporna’ är samma som flera av de andra större använder. Det kallas Zigbee. Så IKEA:s system Trådfri fungerar tillsammans med bland annat Amazon Alexa, Apple HomeKit och Google Assistant.

Priset på IKEAs saker är förstås tilltalande, och om du vill ha ett förhållandevis billigt system och komma igång ganska enkelt så är IKEA ett alternativ. Men stanna inte där utan se det som en början och boka en Smartifytekniker som hjälper sig så går allt mycket snabbare, enklare och kanske även i slutänden billigare. Även om all smart belysning är jättedyr så kostar den mer än ’osmart belysning’. Vill du sedan snabbt lära dig allt som belysningsapparna ger dig möjlighet till så är det mycket lättare att lära sig det från en person än från en instruktionsbok eller video på nätet.

Smarta lampor är en smart start för ett smartare hem. Och det känns ju trots allt ganska trevligt att säga ’tänd ljuset’ när man kommer hem och märka hur det mjukt och magiskt tänds upp runt omkring dig.

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?

Smartify ger dig snabb teknisk hjälp till dig (eller dina omgivning) via telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Möjligheterna med smart belysning är många och nu finns det en hel rad olika leverantörer. Hur gör man för att inte välja fel?

Möjligheterna med smart belysning är många och nu finns det en hel rad olika leverantörer. Hur gör man för att inte välja fel?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.