Bra Wi-Fi utomhus – vilken lösning är bäst?

Bra Wi-Fi utomhus – vilken lösning är bäst?

Mycket har sagts om hur man kan få till bra Wi-Fi inomhus; routerplacering, mjukvaruuppdateringar, kanalbyten, förstärkare, mesh-nätverk, noder, listan kan göras lång, och förhoppningsvis har du i dag en bra lösning för ditt Wi-Fi inne i bostaden. Men hur ser det ut i trädgården?

Många upplever att deras Wi-Fi utomhus är frustrerande dåligt och att de ofta tappar uppkopplingen när de är utomhus. Som tur är finns det lösningar på problemet.

De alternativ som vi kommer prata om i det här inlägget kräver inte att du borrar hål i väggar eller drar ut sladdar, men det är värt att nämna att det kostar lite att få till bra Wi-Fi utomhus, framförallt om du har en stor trädgård. Det bästa är dock att kostnaden i regel är en engångskostnad då bra Wi-Fi utomhus inte kräver mycket underhåll.

Det finns två primära egenskaper som vi vill att vårt Wi-Fi utomhus ska ha; det ska vara väderresistent och det ska erbjuda en tillräcklig räckvidd.

Väderresistent Wi-Fi-förstärkare

Att skaffa en Wi-Fi-förstärkare låter oftast som det tydligaste alternativet. Vi vill ju trots allt förstärka den uppkoppling vi har så att den även inbegriper vår trädgård. Det finns ett antal olika Wi-Fi-förstärkare på marknaden, men det är långt ifrån alla som är väderresistenta då de flesta har skapats för inomhusbruk. Det är viktigt att du undviker sådana om du letar efter en hållbar lösning till din trädgård.

De flesta väderresistenta Wi-Fi-förstärkarna är tillverkade för företag, skolor och andra platser med större utomhusområden. På sistone har det dock kommit allt fler väderresistenta Wi-Fi-förstärkare som är anpassade efter personligt bruk. Ett exempel är NetGear Orbi Outdoor Satellite Extender, men det finns även andra liknande alternativ på marknaden.

Här är en steg för steg-guide till hur du kommer igång med en sådan förstärkare:

Steg 1:

Hitta en förstärkare som är kompatibel med din router alternativt överväg att köpa en ny router som är kompatibel med din förstärkare. Alla router-tillverkare har inte Wi-Fi-förstärkare för utomhusbruk men ett par tillverkare som har det är Netgear, Ubiquiti, EnGenius och Hawking.

Steg 2:

Titta på förstärkarens ingresskydd (även kallat IP-skydd) samt dess temperaturgränser. Ingresskyddet avgör hur väderresistent enheten är då det är ett värde för hur bra enheten står emot damm och vatten medan temperaturgränserna framförallt är avgörande i kalla klimat.

Steg 3:

Installera din förstärkare. Detta görs oftast via ett utomhusuttag och sedan är det bara att montera enheten på väggen eller ställa den på ett bord. Om du behöver mer hjälp med att konfigurera din Wi-Fi-förstärkare får du givetvis höra av dig till oss så bokar vi in en hemtekniker.

Mesh-nätverk

Om du redan har ett mesh-nätverk, eller om du planerar att skaffa ett, behöver du inte alltid en förstärkare för att få bra Wi-Fi utomhus. Istället för att skaffa ytterligare utrustning räcker det med en eller ett par extra noder för att även få full täckning utomhus. Dessa är dock inte alltid (eller särskilt ofta) väderresistenta, så i sådana fall får du placera dem i närheten av dina fönster för att även få täckning utomhus. Det är dock inte alltid en lika bra lösning som en fullt väderresistent förlängare då väggar och annat som står i vägen kan orsaka problem för signalstyrkan.

Läs mer om mesh-nätverk i vårt inlägg här!

Wi-Fi-förstärkare för inomhusbruk – fungerar de även utomhus?

De lösningar vi hittills har pratat om hamnar ofta i en lite dyrare prisklass. Många frågar sig därför ifall det finns en billigare lösning och om den, priset till trots, ändå får jobbet gjort.

Det finns många olika Wi-Fi-förstärkare på marknaden och syftet med dessa är just att förstärka Wi-Fi-signalen, vilket är precis det du vill göra. Problemet med förstärkarna är att de inte kan installeras utomhus då de helt enkelt inte är väderresistenta. Det är bara om du har en mindre uteplats eller trädgård som det kan fungera (framförallt om det inte stör dig jättemycket att tappa uppkopplingen ibland) om du placerar en förstärkare i närheten av terrassdörren. Ett tips kan även vara att ha terrassdörren och fönster öppna för att låta signalen gå fram med färre hinder i vägen.

Ifall du har en större trädgård och vill slippa att tänka på problem med uppkopplingen är ovanstående lösning inte något som vi kan rekommendera.

Wi-Fi utomhus – den bästa lösningen

För att sammanfatta är den bästa lösningen för bra Wi-Fi utomhus att skaffa en väderresistent Wi-Fi-förstärkare. Det är en ganska dyr lösning men det kan det vara värt om du vill kunna slumra framför Netflix i solstolen i sommar.

Hör gärna av dig till oss så pratar vi mer om hur du kan få så bra Wi-Fi som möjligt!

Vill du lära dig mer om det smarta hemmet?

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Förhoppningsvis har du i dag en bra lösning för ditt Wi-fi inne i bostaden. Men hur ser det ut i trädgården?

Förhoppningsvis har du i dag en bra lösning för ditt Wi-fi inne i bostaden. Men hur ser det ut i trädgården?

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.