Är smarta dörrlås säkra?

Är smarta dörrlås säkra?

Det faktum att smarta dörrlås är bekväma att använda och att de på många sätt underlättar vardagen har vi skrivit om i tidigare inlägg (du kan läsa om det här). I det här inlägget tar vi istället en närmare titt på den viktigaste frågan när det kommer till smarta dörrlås: om de är säkra.

Vad innebär säkerhet?

För att göra det så tydligt som möjligt kan man dela in säkerhet i två delar när det kommer till smarta lås. För det första har vi säkerhet i form av enhetens säkerhet, när den är aktiv. Denna aspekt handlar om risken för att enheten ska utsättas för hackningsförsök, eller att någon på något annat sätt kan ta sig förbi dörrlåset jämfört med ett traditionellt dörrlås.Den andra aspekten handlar om associerade risker. I det här fallet handlar det om hur risken för strömavbrott, tappad Wi-Fi, borttappad nyckel och så vidare påverkar dörrlåsets säkerhet.

Vad händer när strömmen går?

I och med att det smarta dörrlåset kräver elektricitet finns det en brinnande fråga som många ofta har: vad händer när strömmen går? Och vad händer om batteriet på ens mobiltelefon har tagit slut? Till att börja med är det värt att nämna en viktig sak, det finns flera olika tillverkare av smarta dörrlås och därmed varierar produkterna i kvalitet. Om du köper ett smart dörrlås är det troligtvis smart att välja ett som har alternativa öppningsmetoder, så att du inte står strandsatt i hallen för att din mobil har slut på batteri. Exempelvis kan många smarta dörrlås även öppnas med pinkod och även en vanlig nyckel.Ett fall som ofta nämns är det enorma strömavbrottet i New York 2019 då många, framförallt unga, New York-bor blev strandsatta på gatan då de inte kunde komma in i sina hem. Det är givetvis en situation som inte får infträffa, vilket är varför kvalitativa smarta dörrlås även kommer med ett reservbatteri (och även andra öppningsmetoder).

Kan smarta dörrlås hackas?

Precis som alla andra smarta enheter kan smarta dörrlås hackas. Under hacker-konventet DEF CON visade det sig att 75 procent av de testade smartlåsen kunde hackas via ett antal olika tekniker. Sårbarheterna som har med Bluetooth att göra har eliminerats av många tillverkare av smarta lås genom att lägga till extra skyddslager i form av Wi-Fi.Det bör även nämnas att den främsta orsaken till att ett smart dörrlås blir ineffektivt är när användaren väljer svaga lösenord eller sifferkombinationer och när lösenord delas för lättvindigt. När man har ett smart dörrlås bör man regelbundet uppdatera lösenordet, inte dela det för lättvindigt och uppdatera all mjukvara som har med dörrlåset att göra regelbundet.En fördel med smarta lås är att du inte längre behöver gömma en nyckel under mattan eller under en kruka. På så sätt elimineras detta vanliga sätt som traditionella lås hackas.

Kan man ha en vanlig nyckel när man har ett smart dörrlås?

Ja, många smarta dörrlås har även ett nyckelhål samt en knappsats för pinkod. Det är dock värt att nämna att det finns smarta dörrlås som saknar detta, så se till att du gör din research innan du köper ett smart dörrlås. Prata gärna med oss så kan vi rekommendera en bra produkt.

Är smarta dörrlås säkra?

Smarta dörrlås är relativt nya på marknaden och precis som all ny teknik tar det lite tid för den att förfinas. Om man läser artiklar från mitten på 2010-talet är det lätt att se svagheterna med smarta lås, men många av dessa svagheter (som vad som händer vid strömavbrott, problem med hacking och så vidare) har bemötts med tiden. Svaret på frågan om smarta dörrlås säkra blir därför ja, men det beror på vilken produkt du väljer.

Smartify kan installera ditt smarta dörrlås

Det här inlägget har tagit upp ifall smarta dörrlås är säkra. I princip kan man säga att de är ungefär lika säkra som ett vanligt dörrlås. Om man även betänker de fördelar som ett smart dörrlås innebär, så kan det vara värt att byta.

Du kan också boka tekniksupport från Smartify så berättar vi mer om säkerhet i det smarta hemmet och vi hjälper dig gärna att installera ditt smarta dörrlås.

Är smarta dörrlås säkra? Vad händer med ett smart dörrlås vid ett strömavbrott? Klicka här för att ta reda på det!

Är smarta dörrlås säkra? Vad händer med ett smart dörrlås vid ett strömavbrott? Klicka här för att ta reda på det!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: 
No items found.