Är du rädd för att bli hackad? Så här fungerar attackerna "Meltdown" och "Spectre"!

Är du rädd för att bli hackad? Så här fungerar attackerna "Meltdown" och "Spectre"!

Har du hört om de senaste hackerattackerna ”Meltdown” och ”Spectre”? Börjar du oroa dig över att du själv ska bli hackad så att dina lösenord, bilder och dokument hamnar i andras händer? Här försöker Smartify ge dig en bild av hur de senaste attackerna fungerar och hur de påverkar dig.

Genomslag i media

Det finns en anledning till att både Meltdown och Spectre har fått ett sådant genomslag i media och det beror på att attackerna genomförs i processorn på din mobil, din dator eller på datorer som hanterar molnet. Det här är allvarligt! De allra flesta attacker genomförs nämligen genom olika mjukvaror som du har på dina enheter, det vill säga i olika program såsom i ditt operativsystem eller i dina appar. När tillverkarna av dessa program får reda på att det går att göra intrång i programmen så fixar eller lagar de programmen så att det inte längre är möjligt att exploatera dem. Därefter är det upp till dig att uppdatera programmet så att din enhet får del av lagningen.

När processorn blir attackerad är situationen en annan. Processorn är en av de innersta delarna i din fysiska enhet och består av diverse mikrochip som ser till att din dator utför allt som du ber den om. Mikrochipen har placerats tätt tillsammans så att datorn blir så effektiv som möjligt och det är tyvärr denna effektivisering som gör att hackare har kunnat exploatera systemet. Detta innebär att Meltdown och Spectre kan kommat åt hela ditt minne på datorn, genom olika program.

I dagsläget känner man till att processorerna från Intel är utsatta och möjligen även de från ARM och AMD. Som du säkerligen förstår går det inte att fixa processorn på samma vis som mjukvaror men trots detta finns det mjukvarulagningar för Linux, Windows och OS X. Eftersom Meltdown och Spectre är två olika attacker behövs det olika lösningar på dem, där det största skyddet finns mot Meltdown.

Som användare är det ganska troligt att du inte märker att du blir hackad genom Meltdown eller Spectre, eftersom de inte lämnar några spår. Situationen är så pass allvarlig att två veckor innan attackerna annonserades ut, så såldes en stor andel Intel-aktier av Intels VD. Attackerna upptäcktes nämligen för närmare ett år sedan, varefter berörda företag fick tid på sig att försöka fixa problemen.

Läs mer på newsroom: Intel.comDet du själv kan göra för att skydda dig är att installera de mjukvarulagningar som finns och läsa Smartify blogg för att följa händelseförloppet.

Hjälp med skydd mot att bli hackad?

Smartify hjälper dig via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Här försöker Smartify ge dig en bild av hur de senaste attackerna fungerar och hur de påverkar dig.

Här försöker Smartify ge dig en bild av hur de senaste attackerna fungerar och hur de påverkar dig.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar