Skriv ut från din mobil eller surfplatta

Skriv ut från din mobil eller surfplatta

Du behöver en nätverksskrivare

Det viktigaste är att du har en skrivare som är ansluten till ett nätverk istället för att kopplas direkt till en dator. Nästan alla skrivare som säljs idag kan användas på bägge sätten, men för att kunna skriva ut från din smarta telefon eller surfplatta bör skrivaren vara ansluten till samma nätverk som du ansluter telefonen eller plattan till. Skrivaren måste inte använda WiFi, trådlöst nätverk, för att det skall fungera. Även om skrivaren är kopplad med kabel till din router så kan ju mobiltelefonen vara ansluten till det trådlösa nätverk som routern skapar och på så vis är skrivaren och din telefon ändå sammankopplade.

Vissa skrivare klarar av att ta emot utskrifter även om datorn och telefonen inte är kopplade till samma nätverk, till exempel om du är ute och reser och behöver skriva ut något som kan få ligga där hemma tills du kommer tillbaka. Detta går till så att skrivaren går ut på internet och din telefon använder antingen en speciell app från skrivarens tillverkare eller att du mailar dokumentet till en speciell mailadress, så skickas utskriften över internet hem till din skrivare.

Om du använder Google och "Cloud Print" kan du till och med komma åt skrivaren från internet även om det inte är en "molnskrivare". Sedan kan du skriva ut till skrivaren där hemma så länge du är inloggad med ditt Google-konto och datorn som skrivaren är ansluten till är påslagen och uppkopplad.

Så ställer du in skrivaren

För att allt detta skall fungera behöver skrivaren installeras korrekt och fullständigt. Det finns nästan alltid en guide för hur man gör detta inkluderad med skrivaren, ett kort pappersark med alla steg som behöver följas.

Stegen brukar vara att ta bort alla klisterlappar från skrivaren, koppla in strömkabeln, starta skrivaren, sätta in färgpatronerna, välja språk och tid, i ungefär den ordningen. Efter detta kan man välja att starta guiden för anslutning till trådlösa nätverk på skrivaren, om den har en skärm och piltangenter, eller en pekskärm. Då kan du via skrivarens skärm ansluta den till ditt nätverk och sedan från datorn lägga till skrivaren i listan över "Enheter och skrivare" i Windows, eller "Skrivare och scannrar" i Mac OS X.

Många skrivare och routrar idag har även en så kallad WPS-knapp. Denna gör det enkelt att koppla skrivaren till nätverket: Man trycker på knappen på skrivaren tills en liten lampa börjar blinka, sedan trycker man på motsvarande knapp på routern och de är sammankopplade.

Om det inte är enkelt

Ibland är lappen med instruktioner så kort att det står "Installera programvaran på datorn". Redan här är det lätt att bli förvirrad om man har fått en CD-skiva med skrivaren, men har en dator utan optisk skivspelare, CD-ROM eller DVD-läsare. Det är inte lätt att förstå att man då bör söka reda på skrivarens tillverkares hemsida och hitta skrivarens supportsida på nätet för att ladda ner och köra rätt program därifrån. Ofta finns det flera olika program att ladda ner och ofta är hemsidorna röriga, Samsungs sida för skrivare speciellt. På andra sidor, som HP, händer det att man hittar sidan men filen man behöver saknas och går inte att ladda ner.

Om du hittar programvaran och laddar ner den brukar det gå lätt att följa instruktionerna, ansluta skrivaren till internet och skriva ut en testsida. Exakt hur detta går till skiljer sig mellan skrivarmodeller så vi kan inte ge en exakt guide här.

Att äntligen skriva ut

När allting är inställt och färdigt och din telefon eller platta är ansluten till nätverket med skrivaren så brukar du bara behöva titta på dokumentet du vill skriva ut, och "dela" det. Din skrivare, eller Appen som hör ihop med din skrivare kommer då att vara ett av alternativen som du kan dela dokumentet med.På iOS med en Airprint-skrivare väljer du alltså dela, sedan skriv ut och slutligen markerar du namnet på skrivaren du vill skriva ut till. Notera att detta bara fungerar om skrivaren och telefonen är rätt inställda. Om alternativet att dela dokumentet inte finns med, prova att använda en annan app eftersom alla appar inte kan dela dokument och därför inte skriva ut.

På Android klickar du på meny-knappen, den med tre prickar på, och väljer "Print" eller "Skriv ut", sedan väljer du skrivaren och skriv ut. Om alternativet att skriva ut inte finns med, prova att använda en annan app eftersom inte alla appar kan skriva ut.

Låter det krångligt?

Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60 så hjälper vi dig.

Lär dig mer om hur du ansluter din nätverksskrivare för att kunna ta emot utskrifter från din mobil

Lär dig mer om hur du ansluter din nätverksskrivare för att kunna ta emot utskrifter från din mobil

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar