Automatisera det smarta hemmet med IFTTT-recept

Automatisera det smarta hemmet med IFTTT-recept

Om du redan har utrustat ditt hem med ett par smarta enheter, eller om du överväger att göra det, då är sannolikheten stor att du ännu inte utnyttjar alla funktioner som det smarta hemmet kan erbjuda. Det är väldigt vanligt att smarta enheter är avskilda från varandra i de smarta hemmen. Du kanske har ställt in så att belysningen tänds automatiskt på morgonen, men visste du att du även kan ställa in så att belysningen blinkar när maten är klar?

Vad betyder IFTTT?

Ovan nämnda exempel, och mycket annat, kan automatiseras med ett koncept som kallas IFTTT. Förkortningen står för ”If This Then That”, och är taget från programmeringens värld. I princip handlar det om att du kan automatisera att om en sak händer, ska en annan alltid följa. För att ta ett annat exempel: om du går in genom dörren (där du har en sensor) ökar din smarta termostat temperaturen till en förvald nivå.

Smarta IFTTT-recept

Medan du i princip kan bli hur kreativ som helst med dina IFTTT-recept, som de kallas, har vi tagit fram ett par användbara idéer som du kan testa. Du hittar många av dessa recept här, och kontakta gärna oss om det är något specifikt som du vill använda dig av!

Få bättre koll på vädret

Du kan koppla samman en väderapp med din smartphone för att få aviseringar baserat på dina inställningar. Du kanske vill veta när det ska regna eller när blåsten överstiger en viss nivå. Eller varför inte få en notis när dagen förväntas bli solig?Genom att kombinera din smarta belysning med en väderapp kan du dessutom automatiskt ställa in så att belysningen ändrar färg när det börjar regna, när det blir storm eller när det är soligt ute. På så viss kan du sätta stämningen i hemmet! Utöver att det är praktiskt att belysningen är dämpad när det är ljust ute kan du välja att exempelvis alltid har lila belysning när det regnar (om du är ett fan av Prince och Purple Rain) eller ställa in så att det blir röd belysning när det börjar snöa, för att skapa lite extra julstämning.

Sätt stämningen i hemmet baserat på tidpunkt

En annan sak du kan göra med belysningen är att ställa in scheman så att den ändrar färg beroende på tid på dygnet. Du kan exempelvis ställa in så att en lagom lugn belysning aktiveras samtidigt som din väckarklocka och att belysningen släcks ett visst klockslag. På så sätt behöver du inte springa runt och släcka lamporna varje dag när du ska till jobbet. En liten detalj som underlättar vardagen!

Vakna upp på rätt sätt

Utöver belysningen kan du även ställa in så att ditt smarta kök hjälper dig på morgonen. Du kan till exempel ställa in så att kaffemaskinen alltid sätts på ett visst klockslag, eller att din favoritradiostation eller spellista på Spotify sätts på istället för larmet i mobilen.

Glöm aldrig att låsa dörren igen

Om du har ett smart dörrlås kan du kombinera det med ett IFTTT-recept som alltid låser dörren när du, baserat på din mobiltelefons platsdata, rör dig utanför ett närliggande område. Det innebär kanske inte att du slutar låsa dörren när du går hemifrån men det kan likväl vara en smart sak att ha, så att du slipper oroa dig för det.

Koppla ihop matlagningen med belysningen

Om du lagar mat sent på kvällen, eller om du inte vill väcka en bebis som sover, då kan det ibland bli stressigt med det pipande ljudet från larmklockan. En alternativ lösning kan vara att ställa in ett IFTTT-recept som gör så att lamporna i hemmet börjar blinka istället. När lamporna börjar blinka kan du titta till ugnen istället för att behöva göra det när larmet börjar pipa.

Utrusta ditt smarta hem med IFTTT-automatisering!

Vi på Smartify kan hjälpa dig med IFTTT-automatisering. För att det ska fungera krävs det att du har rätt prylar i hemmet och att de är kompatibla med varandra. Det bästa du kan göra är att helt enkelt berätta för oss vad du vill göra med det smarta hemmet, så hjälper vi dig att ta fram en lösning. Gör din bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Hur kan du använda IFTTT-recept i det smarta hemmet? Läs mer här!

Hur kan du använda IFTTT-recept i det smarta hemmet? Läs mer här!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: