Datorn - den stora dammsugaren

Datorn - den stora dammsugaren

Datorer har fläktar som tar in sval luft och skjuter ut varm luft för att svalka sig. Det gör datorer till stora dammsugare som är igång flera timmar per dag. När datorn blir varm går fläktarna upp i varv och datorn låter mer. Ju mer damm som täpper till luftvägarna desto mer behöver fläktarna kämpa för att cirkulera tillräckligt mycket luft för att svalka datorn. Om temperaturen blir riktigt hög och datorn inte lyckas svalka av sig kan hastigheten på flera komponenter minska automatiskt för att förhindra överhettning. En rengöring gör därför datorn svalare, tystare och friskare.

Hur kan man då gå tillväga?

Stationära datorer

Om du har en stationär dator av nyare modell brukar det finnas ett filter framför fläktarna i fram och ibland på undersidan. Sådana filter kan man enkelt ta loss och borsta av eller dammsuga. Utsidan av datorn kan du dammsuga med en handdammsugare och torka av med en lätt fuktad trasa.Datorns insida är svårare att rengöra och ingenting som de flesta användare bör försöka sig på. Äldre datorer har inte alltid filter, så damm från hela rummet samlas i datorn och fastnar på fläktar och kylflänsar. Du får absolut inte använda din stora golvdammsugare för att göra rent inne i datorn! Dammsugare drar snabbt till sig en stor statisk laddning när de suger i sig luft. En statisk urladdning kan allvarligt skada dina komponenter och information på din hårddisk. Istället bör du försiktigt borsta de dammiga delarna med en ESD-säker bortste, eller med naturliga borst, som en pensel. Efter att dammet har lossnat kan du dammsuga underlaget istället.

Bärbara datorer

Om du har en bärbar dator är dina möjligheter tyvärr begränsade, samtidigt som problemet ofta är större. Bärbara datorer är så kompakta att även ganska lite damm har en stor effekt på datorns kylning och göra den högljudd, varm och långsam efter bara några år. Samtidigt är komponenterna i bärbara datorer ännu mer ömtåliga för statisk elektricitet och datorerna är svårare att öppna och rengöra. Det enda du kan göra är att sätta en handdammsugare mot de insugs- och utblås-galler som kan finnas på datorn, och hoppas att du får ut lite damm. Peta aldrig in något i datorn när du försöker få ut damm.

Undvik att skada datorn under städningen

Det går att köpa komprimerad luft på burk för rengöring, dock behöver man vara väldigt försiktig med det. Datortekniker använder tryckluft på delarna när de är urtagna ur datorn, för att blåsa dem rena. Det är jättebra för att till exempel rensa en kompakt kylfläns från en grov dammkaka bakom fläkten. Men om du blåser tryckluft in i en ihopbyggd dator, eller en bärbar dator, riskerar du att sprida dammet eller trycka in det hårdare där det inte skall vara. Du riskerar också att orsaka en överladdning från fläktar som börjar snurra när du blåser på dem. Till och med när tryckluften fungerar som den skall betyder det bara att du har blåst runt dammet i hela rummet istället för att bli av med det. Låt därför helst bli tryckluften och köp en ESD-säker pensel avsedd för datorer och en bra handdammsugare istället.

Om du vill ha hjälp med att rengöra din dator, tips eller råd kan du alltid kontakta oss så kan vi guida dig över telefon eller skicka hem en Smartify till dig som gör jobbet. Boka teknikhjälp på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

En rengöring av datorn kan göra den svalare, tystare och snabbare. Såhär gör du.

En rengöring av datorn kan göra den svalare, tystare och snabbare. Såhär gör du.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: