Få ordning på din fps

Få ordning på din fps

Väldigt många ringer till oss med spelproblem. Ofta är det "fps:en" som har sjunkit eller så "laggar" spelet. Några talar om "framedrops", "microstuttering", "tearing" "rubberbanding" och att "disconnecta". I ett par tekniska artiklar tänkte vi reda ut begreppen och förklara vad saker betyder.

Vad ska jag uppdatera för bättre FPS?

FPS står för Frames per second, vilket innebär bilder per sekund. Det är ett vanligt uttryck inom spelvärlden, eftersom FPS används som ett mått på hur bra flyt det är i ett dataspel. Vi människor uppfattar att ungefär 24 FPS är okej när vi bara tittar på rörliga bilder, till exempel i en animation eller ett videoklipp. I dataspel siktar man högre av flera olika anledningar. När spelaren själv agerar i handlingen och vill ha snabb respons på sina kommandon brukar man ofta inom spelvärlden sätta ett mål på 60 FPS. Dock uppfattas 30 bilder per sekund som fullt acceptabelt och för mer prestandakrävande spel har man ibland satt målet lägre.

Så förbättrar du din FPS.

I spel kan du ofta se vad du har för nuvarande FPS. Runt 30 FPS är helt ok att spela på, men med dagens teknik kan det kännas lite omodernt och inte ge världens bästa spelupplevelse. När man spelar i realtid mot andra spelare och vill ge sig bäst chanser att vinna bör man satsa på 60 bilder per sekund. Vissa anser dock att 30 FPS räcker, med det är lite en smaksak och beror också på vad man är beredd att investera. Det finns några trick för den som inte vill lägga pengar på bättre hårdvara, men ändå vill ha bättre spelupplevelse. I följande lista kommer 5 alternativ som är helt gratis och som kommer höja ditt FPS.

Minska upplösningen på din skärm på datorn eller tv:n.

Uppdatera grafikkortet genom att ladda ner drivrutiner. (download graphics driver)Anpassa spelets inställningar för att göra det mindre resurskrävande.Använd program som optimerar prestandan på din PC.

Alternativ som kostar pengar men som är värt varenda krona.

Det mesta hänger på vad man har för PC, framför allt grafikkortet. Om man är intresserad av spel och tycker att det är viktigt med spelupplevelsen så kan det vara klokt att investera i ett riktigt vasst grafikkort. På marknaden finns bara ett fåtal stora tillverkare som Nvidia och AMD. Om du investerar i ett av deras värstingkort för gamers kommer din FPS att gå upp kraftigt.Ytterligare en anledning att satsa på hög FPS för dataspel är att helt enkelt få marginal ner till 24 bilder per sekund. Det är viktigt om många saker händer samtidigt i spelet och ens dator får arbeta väldigt hårt. Skulle det sjunka lägre kommer du nämligen uppfatta spelet som att det hackar. Redan under 20 FPS försämras spelupplevelsen kraftigt och ännu lägre så är det mer eller mindre ospelbart. Därför siktar alla riktiga "gamers" på att ha hög FPS.

Grafikkort och skärmar

Frame rate

Förkortningen fps står för "frames per second", eller bilder per sekund på svenska. Det styrs av ditt grafikkort och din dator i kombination med spelet du kör. Frame rate är hur många nya bilder som datorn hinner skapa varje sekund. Om datorn bara kan skapa 10 nya bildrutor per sekund kommer rörliga föremål att verka ryckiga på skärmen. Film på bio har 24 bildrutor per sekund och många TV-spel är begränsade till 30 eller 60 bilder per sekund, men olika personer har olika gränser för hur hög fps:en behöver vara för att de skall uppfatta rörelser som helt jämna.

Refresh rate

Bildväxlingshastigheten, "refresh rate", är hur många bilder som ritas upp av skärmen varje sekund. Det mäts i hertz (Hz) och styrs av skärmen. Din skärm kan inte visa fler bilder än sitt Hz-tal, men med en snabbare skärm verkar bilden också "lugnare" och mindre flimrig. Vissa skärmar kan rita upp 144 bilder per sekund. Detta är användbart i 3D, där varje öga får hälften av bilderna varje sekund, men det kan också hjälpa för personer som inte tycker att det räcker med 60Hz och 60fps på vanliga skärmar.

Balans

En sak att tänka på är att det inte gör någon nytta att låta datorn skapa tusentals bilder per sekund i "fps" om du  inte också har en skärm som klarar av att visa så många bilder varje sekund. För att säga till ett spel att begränsa sig till vad skärmen klarar av aktiverar du vertikal synkronisering, även kallat "V-sync". På samma sätt behöver du inte en skärm med 144Hz om du ändå är nöjd med att spela dina spel i 60 fps. Det betyder också att om du får 500fps i ditt spel idag kan du lika gärna ställa upp inställningarna tills datorn kommer ner i en fps som matchar din skärms bildväxlingshastighet i hertz.Läs om hur vi tar betalt för support och vår nöjd kund-garanti.Boost din FPS på PC spel! (eng)

Några vanliga problem

Tearing

Om ditt grafikkort inte producerar exakt lika många bilder som din skärm klarar av att visa kan du få en slags avriven kant i bilden som syns extra tydligt när du vänder dig om i spelet. Detta beror på att en bild har skickats från grafikkortet som inte hinner visas i sin helhet innan nästa bild skickas, och skärmen hinner inte visa båda.Funktionerna AMD FreeSync och Nvidia G-Sync är varianter på V-sync, men istället för att anpassa spelet efter skärmen så anpassas skärmen efter spelet. Om du får 95 fps i ett spel så kan skärmen visa exakt de 95 bilderna utan någon avklippt rand. Även dessa skärmar har dock begränsningar, så det finns fortfarande ingen mening med att ha 500fps i CS:GO om inte skärmen klarar det.

Ojämn eller låg fps

Frame drops, ryckighet, ojämn fps är alla tecken på att datorn antingen inte riktigt hänger med i förändringar i spelet, eller också att något stör datorn. Det beror på ett par saker och du kan själv räkna ut vad det handlar om. Om spelet ibland funkar felfritt och ibland rycker till trots att du är på samma plats i spelet, med samma saker som händer, så är det nog ett annat program som ligger igång på datorn och stör. Prova att stänga av allt onödigt när du spelar. Om spelet istället alltid krånglar på en viss plats eller när något speciellt händer i spelet så är det spelet som gör det. Om det är spelet som orsakar det finns det några alternativ du kan testa:

  1. Ställ ner grafiken. Spelet kommer att se fulare ut, men du drabbas inte lika hårt av problemet.
  2. Vänta på en uppdatering av spel och drivrutiner. De kanske vet om att det är ett problem. Skriv en buggrapport.
  3. Installera om operativsystemet.

Det hemliga sista alternativet vore att stå ut med att det händer om det bara händer ibland, speciellt om spelet är väldigt roligt ändå. Tänk på hur dyrt det kan vara att byta delar i datorn. Om du är beredd att betala för att förbättra situationen så är det oftast grafikkortet du behöver uppgradera, men det är inte ens säkert att det hjälper, ifall problemet beror på spelet. Det är ganska sällan man behöver byta ut en hel dator för att lösa ett problem, men om datorn börjar bli mer än fem-sex år gammal kan det vara dags att skaffa ett "uppgraderingspaket" för att byta upp dig.Läs om hur vi tar betalt för support och vår nöjd kund-garanti.FPS Boosting Guide! (eng).

Lagg och gummiband

När man spelar online händer det ibland att man ser något röra på sig och sedan glider det, kanske till och med baklänges eller i sidled, till en helt annan plats. Det kan även se ut som att andra personer i spelet snabbt hoppar fram och tillbaka mellan olika punkter, eller att något som man trodde att man precis klickat på plötsligt inte är där längre.Nätverkshastigheten i spel mäts i millisekunder och kallas för "ping": Ping är ett ord och ett kommando som innebär att en dator säger "ping" till en annan dator och den andra datorn säger "pong". Sedan mäter man hur lång tid som gick mellan frågan och att svaret kom tillbaka. Det kallas också för svarstid. Ping påverkas mest av nätverket så om du har långa svarstider, hög ping, så är det nätverket du skall undersöka.

  1. Använd nätverkskabel istället för trådlöst.
  2. Starta om din router eller ditt modem.
  3. Uppdatera drivrutinerna till nätverkskortet.
  4. Om du måste använda WiFi, undvik att använda mikrovågsugnen samtidigt.
  5. Flytta på din trådlösa router och experimentera fram var du får bäst täckning.
  6. Om du eller någon annan laddar filer samtidigt så kan det påverka.

Om inget av detta  hjälper så är det förmodligen routern du skulle behöva uppgradera, speciellt om du måste använda WiFi. Om andra datorer på nätverket använder kabel och det funkar bra för dem kanske det kan fungera att förstärka det trådlösa nätverket med en trådlös förlängare. Om det bara är internet som är långsamt kan det vara dags att titta på andra abonnemang och leverantörer av bredbandstjänster, men spel är oftast inte beroende av hur många megabit uppkopplingen är, utan det är fördröjningen, "latency", som spelar störst roll. Fiber är bäst, ADSL är OK, 4G är ofta dåligt.Läs också How can I improve FPS? - Stack Overflow (eng). Läs också Techadvisor's guide om FPS (eng).

Teknisk hjälp med FPS?

Smartify ger dig teknisk support via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser dina teknik problem på plats. Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Väldigt många ringer till oss med spelproblem. Ofta är det "fps:en" som har sjunkit eller så "laggar" spelet. Vi hjälper dig!

Väldigt många ringer till oss med spelproblem. Ofta är det "fps:en" som har sjunkit eller så "laggar" spelet. Vi hjälper dig!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar