Förläng och förstärk ditt nätverk med en WiFi-extender

Förläng och förstärk ditt nätverk med en WiFi-extender

Trådlösa nätverk har blivit väldigt vanliga i svenska hem. Något som är nästan lika vanligt är att ha problem med sitt trådlösa nätverk. Nätverket kanske bara fungerar ibland, eller så fungerar det jättedåligt i köket. Filmen kanske stannar upp när man försöker titta på en film på nätet på sin smarta TV, men det är å andra sidan bra att ta en paus i TV-tittandet också.

En range extender, även kallat förstärkare, kan ansluta till det WiFi som du har idag och upprepa den signalen. Apparaterna kostar ofta under 1000 kr och är ofta väldigt lätta att ställa in, men det finns några saker det hjälper om du känner till först.

Kedjans svagaste länk

Om du har problem med internet hemma är det bra om man börjar ta reda på om det krånglar även på saker som är anslutna med kabel. Om det funkar bra med kabel i en bärbar dator men funkar dåligt när datorn bara är ansluten på WiFi så kan vi anta att det trådlösa nätverket är kedjans svagaste länk och då läser du rätt artikel just nu.Vad är det då som orsakar problemen? Trådlösa nätverk är radiosignaler och radiosignaler kan försvagas eller stoppas av vissa typer av material, störas av vissa sorters signaler och dessutom blir signalen svagare med avståndet. Av någon anledning är till exempel bokhyllor väldigt svåra för radiosignalerna att tränga sig igenom, men även täta elkablar, galler och hönsnät - om man har det hemma - kan blockera signalen. Störningar kan komma från mikrovågsugnar, mobilmaster eller hissmaskineri bland annat. Om det finns väldigt många trådlösa nätverk i ett område, som ett hyreshus, kan det bli svårt för just din trådlösa router att höras. Det blir som att vi skulle försöka prata på en fest full med gäster: Ju längre ifrån varandra vi står desto högre skulle vi behöva tala för att fortsätta samtalet. Om det står en bokhylla mellan oss blir det ännu svårare och om festen dessutom utspelar sig hissmaskinrummet blir det riktigt svårt att göra sig förstådd.Om du har möjlighet, försök att flytta den trådlösa routern bort från störningskällor och ställ den ovanpå saker som annars kan blockera signalen.

Läget, läget och läget

Det första att tänka på är att det inte går att placera förstärkaren, extendern, i det rum där signalen är dålig just nu. Om man gör det så kommer förstärkaren att ta den dåliga signalen och skicka den vidare. Resultatet blir därför inte bättre än tidigare. Datorn kommer att säga att WiFi-signalen är stark, men det är en förstärkning av en dålig, brusig, otydlig signal. Det blir som att skruva upp volymen på ett telesvar-meddelande från en kompis som är på en fest i ett maskinrum.Extendern behöver placeras någonstans mellan där signalen är dålig och där din router eller WiFi-accesspunkt står, alltså där signalen fortfarande är stark. Då får förstärkaren en bra signal och kan skicka den vidare till det rum där signalen var dålig, som att gå ut på balkongen för att ringa hem från festen och berätta hur roligt man har det. Mobilen får bättre kontakt med mobilmasten där ute och mikrofonen slipper spela in bruset från festen lika tydligt.Ett annat knep är att tänka på var man placerar förstärkaren. Eftersom de flesta möbler är i midje- till brösthöjd - TV-apparater, skåp, speglar, stora krukväxter, stolar och skrivbord - så finns det färre störande föremål i huvudhöjd och högre. Att hänga sina WiFi-prylar en bit upp på väggen eller ställa dem ovanpå bokhyllor gör att deras synfält i radiovågor inte blockeras av möbeln de står på, och att de kan nå längre, förbi och över andra möbler för att få bättre kontakt med läsplattor, mobiltelefoner och datorer.

Se radiovågorna

Det kanske svåraste knepet av alla är att föreställa dig hur det vore att kunna se radiovågor. Du vet bäst av alla hur din bostad ser ut och om du kan skapa en mental karta av var routern är, vilka väggar som sitter var och om det finns elskåp eller mikrovågsugn någonstans som sänder ut en störning, så kanske du kan klura ut var det vore bäst att placera en WiFi-extender.Som tur är finns det också program som kan hjälpa till med sådan kartläggning. Ett av de bättre heter Netspot som har funnits länge till Mac men nyligen har kommit även till Windows. Programmet låter dig rita en karta - eller fotografera av en ritning - och använda din bärbara dator för att mäta upp hur den trådlösa signalen sprider sig i hemmet. Ladda ner och prova gratisversionen här: http://www.netspotapp.com

Behöver du hjälp med ditt nätverk?

Smartify hjälper dig med teknisk support på ditt nätverk. Vi kan hjälpe dig igenom montering och testning av nätverket och om du bor inom något av våra områden kan vi till och med komma hem till dig och göra undersökning och montering åt dig för ett fast pris per ärende. Smartify hjälper dig via mail, telefon eller om det behövs kan vi göra ett hembesök (med RUT-avdrag). Då kommer en av våra tekniker hem till dig och löser problemet på plats.

Gör en bokning på vår bokningssida eller ring oss på 077-446 60 60.

Trådlösa nätverk har blivit väldigt vanliga i svenska hem. Något som är nästan lika vanligt är att ha problem med sitt trådlösa nätverk.

Trådlösa nätverk har blivit väldigt vanliga i svenska hem. Något som är nästan lika vanligt är att ha problem med sitt trådlösa nätverk.

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar