Montera din tv på väggen – vad ska man tänka på?

Montera din tv på väggen – vad ska man tänka på?

Det finns flera saker att tänka på innan man monterar sin tv på väggen. I detta inlägg kommer vi gå igenom det viktigaste du behöver veta – höjd, vinkel, fäste och distans.

Var ska din tv sitta?

Den första frågan man bör ställa sig är var tv:n ska sitta. Beroende på rummets utformning är det ibland bättre att låta tv:n stå på stativ, medan det ibland blir snyggare att montera den på väggen, men ofta har det helt enkelt med din personliga preferens att göra. Här är ett par viktiga aspekter att ha i åtanke:

Hur högt eller lågt ska tv:n sitta?

Tumregeln i branschen är att tv:n, när den tittas på från soffan, ska vara monterad i en betraktningsvinkel på cirka 30 grader. Detta innebär att en tv bör monteras ungefär lika högt som den är stor i tum. En tv som är 55” bör med andra ord monteras en och en halv meter från marken för att hamna i en bra vinkel.

Distans från soffan

Till att börja med bör man nämna att alla känner lite olika inför hur långt ifrån soffan man vill sitta. Det finns dock ett par regler man kan följa för att få en lagom distans till tv:n. För att räkna ut en bra distans från soffan till tv:n kan man ta tv:ns storlek och dela med 0,55. Om du exempelvis köper en tv som är 60” bör du sitta cirka 109” från tv:n. Vi svenskar mäter ju dock inte så ofta distans i tum, men i detta fall hade det varit cirka 2,8 meter. Anledningen till varför detta är bra att tänka på är att rummets uppbyggnad är viktig för att avgöra hur stor tv du bör köpa. Om rummet inte är så stort kan en för stor tv helt enkelt bli överväldigande, medan en för liten tv i ett stort rum kan få den att kännas aningen futtig.

Väggens uppbyggnad

En annan sak man bör kolla upp innan man börjar montera sin tv är hur väggen är uppbyggd. En tv väger mycket, så väggen måste kunna tåla det. Om du har en betongvägg behöver du förborra hålen och använda starka betongpluggar, och ifall du har en gipsvägg är det viktigt att leta efter reglar och skruva fast fästet i dem. Även om väggen tål vikten kan det bli problem om man inte använder rätt slags skruvar, så det är även viktigt att man ser till så att man använder skruvar enligt rekommendationerna.

Hur löser man kablaget?

Nuförtiden använder man inte lika många kablar som man gjorde förr, mycket i och med att antalet streamingtjänster har växt lavinartat. Smarta TV-apparater har i regel stöd för WiFi, vilket innebär att du inte behöver dra en lång nätverkssladd till den. I så fall behöver du bara en lösning för strömsladden, och det ingår ofta i tv-paketet. Men för de som fortfarande har en och annan sladd som måste dras från tv:n till exempelvis en spelkonsol eller digitalbox vill man inte direkt ha sladden hängandes från tv:n ner till en tv-bänk. I dessa fall är det bäst att i förväg skapa en tunnel från tv:n ner till dina boxar. Ett kreativt alternativ kan även vara att göra sladdkonst på väggen, men det är troligtvis inte något som faller alla i smaken.

Behöver du hjälp med att montera din tv?

Kontakta oss på Smartify så hjälper vi dig med montering.

Vad ska man tänka på när man monterar tv:n? Här är det du behöver veta!

Vad ska man tänka på när man monterar tv:n? Här är det du behöver veta!

Smartify får ingen provision från försäljningen m.m. av ovan produkter. Vi delar ibland videos m.m. för att vi tycker att det är smarta produkter eller appar
Etiketter: